marți, 8 martie 2011

Discovery se intoarce din ultima sa misiune

Astazi Discovery s-a "separat" de Statia Spatiala Internationala, iar maine se va intoarce pe Pamant pentru ultima oara. In noaptea aceasta norocosii vor putea vedea traiectoria navetei inainte de reintrarea in atmosfera terestra. A sosit timpul pentru Discovery sa se "odihneasca" la sol, intr-un muzeu. Din 1984, a treia naveta spatiala americana a participat in 39 de misiuni in spatiu.



Astazi, echipajul de pe Discovery a primit desteptarea cu un apel surpriza de la William Shatner, actorul care l-a interpretat pe Capitanul Kirk in Star Trek. Cei sase astronauti aflati la bord i-au adus navetei un tribut, referindu-se la ea ca la o nava extraordinara, care se afla inca intr-o forma excelenta. Inca doua misiuni americane se vor mai servi de ultimele doua navete spatiale (Endeavour si Atlantis), inainte de a fi si acestea "pensionate" la sfarsitul anului. Va urma o perioada in care programul spatial international se va baza pe rachetele rusesti Soyuz.



Ii uram aterizare lina lui Discovery maine.
"Roger Houston. It's good to be home!"

4 comentarii:

  1. Aterizare usoara le doresc! Am avut ocazia sa tin in mana o bucatica din aceasta naveta, acum 4 ani cred.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i asa, Carmen? Mi se pare fantastic ce fac oamenii acestia pe orbita terestra si Pamantul se vede atat de frumos din spatiu. Imi amintesc ca eram la gimnaziu si avem dintr-o revista straina un poster cu Discovery; ce mandra eram.
    Speram ca americanii sa fi reusit sa construiasca o noua generatie de navete; se pare insa ca mai avem de asteptat.
    Interesant de urmarit si rusii, care de ceva vreme planuiesc sa trimita si ei oameni pe Luna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau, Lumi! Cum ai reusit? Ai gasit-o tu sau cum? :))
    De la dezastrul cu Columbia aterizarile se fac in Florida, astfel incat in cazul in care se mai intampla dezintegrari la aterizare, sa nu mai cada bucati de naveta pe continent.

    RăspundețiȘtergere