joi, 10 februarie 2011

o poveste cu... papusi

Daca refrenul acesta nu mi-ar fi zburdat jucaus prin cap in ritmurile vesele ale soarelui care a trimis un ultimatum iernii, n-as fi scris aceste randuri. Asa ca va voi spune acum o poveste cu... papusi.

O minunata coincidenta face ca prin anii in care Disney incepe sa cucereasca ecranele americanilor cu desenele sale animate si sa produca primele filme artistice ("Marry Popins"), un tanar foarte talentat din Mississippi sa-si doreasca sa creeze cele mai simpatice personaje din lume. Si eforturile sale au fost rasplatite deplin cand pe la inceputul anilor '60 a reusit sa obtina emisiuni de 5 minute la un post de televiziune pentru seria "Sam and Friends". Personajele sale erau niste papusi cu talent de marionete pe care el le-a denumit mai in gluma mai in serios "muppets". Si asa aluat nastere "Muppets Inc." al carui prim produs de mare succes a fost "Sesame Street". Cred ca de-acum v-ati dat seama ca tanarul in cauza era Jim Henson. Dar melodia? Melodia despre care vorbeam mai devreme? Este o melodie dintr-un film european care s-ar fi pierdut poate in negura timpului daca Henson nu ar fi adaptat-o atat de bine pentru papusile sale: "Mah-na, Mah-na". Prima varianta a fost produsa in 1969 cu papusile din "Sesame Street" urmand apoi sa fie preluata de seria "Muppets":





Prin anii '70 s-a lansat seria "The Muppets Show" moderata de broscoiul Kermit, ajutat :) de ursul Fozie si de curcanul Gonzo. Capul de afis al spectacolelor era purcelusa Miss Piggy, iar vedetele erau numeroase si foaaaaaarte talentate: Animal, Beaker, Scooter, bucatarul suedez (Swedish Chef), vulturul Sam, o formatie rock numita "Dr. Teeth and The Electric Mayhem", gaini, purcei... In loc de aplauze primeau ironii si huiduieli de la Statler si Waldorf.

A existat o perioada la inceputul anilor '80 cand si noi am vazut episoade din celebra serie Muppets. Tin minte ca sambata seara ma grabeam spre casa de la scoala ca sa nu ratez serialul cu Muppets. Unul dintre episoadele preferate este cel in care a fost invitat Harry Belafone care canta pentru prima oara la televiziune hit-ul sau "Banana Boat (O-Day)", pe care ursul Fozzie a tinut sa-l prezinte "perfect":



Pataniile lui Beaker in laboratorul Dr. Bunsen Honeydew mi se pareau isteric de amuzante, iar de curand am descoperit ca Beaker este si un muzician talentat:



Ca sa nu mai vorbesc de rubrica de gatit a bucatarului suedez:



Jim Hensen a murit neglijand o pneumonie, care netratata l-a rapit de langa noi mult prea devreme, in 1990. In 2004 compania Walt Dinsney a cumparat The Muppets si este acum detinatorul celebrelor papusi, dar nici ele, nici noi nu-l vom uita pe adevaratul lor parinte - Jim Henson.

5 comentarii:

  1. Ce-a mai iubita emisiune pe strada mea au fost papusile astea :)) Cind erau la TVR ne strangeam toti copii cuminti la televizor si nu mai miscam, nu mai respiram :))) Asa era si la cascadorii rasului.. si erau doar 10 s-au 20 de minute pe saptamana :(..Doamnee ce vremuri :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Era sarbatoare, da! Asteptam cu nerabdare toata saptamana ca sa-i vad :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Niste papusi neconventionale - si de aici farmecul lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact, Irina! Revolutionare si ca look si ca atitudine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca doresti, poti scrie despre Thomas Edison, pe 11 februarie e aniversarea (din nou google a pus poze pe motorul de cautare =)))

    RăspundețiȘtergere