joi, 24 februarie 2011

cum am reinventat roata :)

Imi iubesc tare mult laptopul! Este prietenul meu cel mai bun! Imi pastreaza cu grija pozele, muzica preferata, filmele pe care n-apuc niciodata sa le vad, ma conecteaza cu lumea larga... L-am primit cadou de la sotul meu acum vreo 4 ani, un model foarte avansat pentru vremea lui, care includea si cititor de carduri, multa memorie, un ecran destul de generos pentru un laptop. Achizitionarea lui din SUA s-a dovedit a fi cea mai profitabila varianta, nu doar pentru pretul foarte bun, cat mai ales pentru calitatea lui. Nu am vazut modele ale aceleiasi marci in Romania cu finisaje atat de frumoase si o tastatura fiabila. Singura lui lipsa la vremea aceea mi se parea absenta conectivitatii Bluetooth, dar trebuie sa recunosc ca nu m-am lovit prea des de necesitatea ei, asa ca intre timp l-am iertat pentru asta. Asa cum si el m-a iertat cand l-am scapat odata pe jos si i-am spart unitatea optica (DVD playerul adica), fiind inlocuita cu una "de imprumut" de la piese de schimb refolosibile; apoi odata a stat la "reanimare", caci sistemul de operare ii intrase in coma; a fost aproape de a-si parli procesorul datorita folosirii in conditii improprii. L-am ingrijit de fiecare data si am promis ca ma voi purta exemplar cu el, iar pentru utilizarea lui in pat i-am cumparat un suport special de la IKEA, astfel incat acum nu i se mai supraincinge acumulatorul si nu mai face treaba in locul aspiratorului cand zace in pat sau pe covor :)



Si uite asa, de dragul lui, am reinventat roata! Pentru ca timpurile au evoluat, ochii mei au cam imbatranit si pentru comoditatea in utilizarea lui acasa, am inceput tot mai des sa-l conectez la un monitor LCD, dar si la ecranul televizorului (plasma sau LCD) atunci cand avem musafiri si le aratam poze si filme de la laptop. De catava vreme deci ma chinuiam cu el cam asa:



Prin urmare am inceput sa visez la un docking station. Acesta nu este altceva decat un obiect destul de mic ce-ti permite sa-ti transformi laptopul in desktop (sau PC). Problema e ca aceste piese sunt produse de fiecare producator pentru seria lui de laptopuri si nu prea gasesti din cele universale, care adica sa se potriveasca la orice laptop. Si cred ca mi-am dat seama si de ce. Pai de ce sa dau 7-800 de lei (sau chiar mai mult) pentru ceva ce se poate rezolva mult mai simplu!!! Eu m-am prins mai greu, dar pentru cei care-si doresc comoditate si performanta maxime, le voi impartasi ceea ce era secret doar pentru mine :) Multi probabil ca folosesc deja de ceva vreme varianta asta: tastura +mouse wireless. Eu asa am obtinut ceea ce mi-am dorit:



O masuta de birou curata, fara fire si credeti sau nu, acesta este laptopul meu, iar daca am chef sa stau pe canapeaua din coltul celalalt al camerei, nici o problema; tastatura (o varianta slim) si soricelul (foarte ergonomic) opereaza de la o distanta de pana la 8 m (de care probabil nu voi avea nevoie niciodata).

Unde este totusi laptopul?



Cucu-bau! Nu-mi vine sa cred ca nu m-am gandit mai demult la asta! Pentru cei care nu au incredere in perifericele wireless (fara fir), incercati sa le dati o sansa; au evoluat foarte mult in ultima vreme. Am stat mult pana am ales in standul magazinului, dupa ce in prealabil m-am documentat pe internet si sunt fericita cu ce am ales ca raport calitate/pret. Kit-ul este de la "Trust", firma olandeza de care n-am auzit pana acum si costa 120 lei. Ce mi-a placut este ca au inclus si bateriile pentru tastatura si mouse in pachet, desi consultantul de la Altex n-a stiut sa-mi spuna ca le contine si eu, prevazatoare, am cumparat si baterii. Ce m-a bucurat este ca instalarea se face singura din primele secunde de contact cu portul USB si nu are optiunea de intrare in stand-by pe care am intalnit-o in trecut la soriceii wireless (adica incremeneste dupa ce sta nefolosit o vreme si trebuie sa-l repornesti). Este practic conectata si vioaie atat timp cat laptopul este pornit. Iata de ce de ieri imi iubesc si mai mult laptopul care a devenit un mic Transformer :)

Tips: cand va conectati la ecranele externe (minitor sau TV) bifati in Control Panel/Mobility Center/Externel Display: "Show my desktop on the external display only" + nu incercati sa folositi tastatura laptopului cat timp sunteti conectati cu cea fara fir, ca nu va fi recunoscuta.


Sper ca cititorii mei mai avansati in ale IT-ului s-au amuzat de randurile mele, iar cei mai putin experimentati au gasit aici ceva util :))

6 comentarii:

  1. Super, super :)). Chiar ca e mare inventie sa stii :))) mi-ai dat o idee :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Si? ai stigat EVRICA?! :) ma bucur pentru ideea pe care ai avut-o! Adela practica aceeasi metoda :) Eu ramân la clasicul paltop pe genunchi ;)
    Pupici miiiiiiiiii! Am primit astazi martisoarele! Ce bucurieeeee! Fetelor nu le spun decât de 1 Marie. Si ele sunt nostalgice, aici nu exista aceasta bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur, Ninule! Nu e mare inventie, doar ca nu-mi imaginam sa fie atat de simplu :)) Este "moartea" PC-urilor, iti dai seama?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai am castigat ce mi-am dorit, Carmen draga: un ecran mare si mult spatiu pe birou, unde sta laptopul in majoritatea timpului. Nu-l mai iau asa de des cu mine in pat, ca-mi ruinez casnicia :) iar cand sunt in deplasare ii iau suportul special de la IKEA si pot lucra cu el de oriunde.
    Uau! Ce repede au ajuns martisoarele! Record! Va pup si eu la infinit :) <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Tulai Doamne da cate gajeturi, astea la mine la oi ar fi tumna bune, ca am auzit ca daca le pui muzica fata tat cate 2 miei, da sa fie muzica de ciobanie, ca de la manele starpesc...batule-ar pirdalnicu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multam' fain de vizita!
    No, pai ce mere la baci, mere si la oi! :) De n-o fi manea, musai o doina sau un brau! Sa fie cu spor!

    RăspundețiȘtergere