Revenind la Geneva, ne-am plimbat prin orasul vechi, admirand stradutele pitoresti serpuind printre casele vechi si cochete, insotite de ritmurile artistilor ambulanti - muzicieni, mimi. Eleganta bine echilibrata intre stilul gotic si cel renascentist da orasului vechi un aer specific. Desigur ca am poposit la Catedrala Sf. Petru, un reper de referinta pentru genevezi; impresionanta prin marime, prin monumentul funerar al ducelui de Rohan si prin istoria sa pe care am urmarit-o intr-o prezentare multimedia in interiorul catedralei.
Am coborat apoi pe marginea Lacului Leman, spre celalalt punct de referinta al Genevei - Jetul de Apa din Lacul Leman, care atinge 140 m, cea mai inalta fantana arteziana din lume. Greu de crezut, dar rolul ei a fost initial pur practic; construita in 1886, fantana era menita sa reduca presiunea din sistemul de alimentare cu apa a orasului. Aici am surprins un fenomen rar; un curcubeu la baza jetului.
Ne-am plimbat apoi prin Gradina englezeasca cu celebrul sau ceas de flori si ne-am grabit sa traversam Podul Mont Blanc, primul pod peste Ron la iesirea din lac, pentru a ajunge in cealalta parte a lacului, pe Cheiul Mont Blanc. Am admirat mausoleul ducelui de Burnswick, care a murit aici si a lasat prin testament Genevei averea sa de peste 20 mil de franci de aur. Ne-am plimbat apoi pe Promenada, un dig care margineste zona debarcaderelor si care se apropie de jetul de apa dinspre lac. Aici este si un strand si un parc; noi ne-am instalat pe o banca si ne-am bucurat de privelistea jetului pe fundalul orasului si al Alpilor. Spre seara ne-am intors in oras pe acelasi chei, nu inainte de a ne opri putin la monumentul Printesei Sissy (Imparateasa Austriei) construit in locul unde aceasta a fost asasinata in 1898 de catre un anarhist.
Obosite de atata colindat, ne-am oprit in Gradina Fazy de pe malul Ronului, botezata dupa cel care este numit parintele Genevei moderne - James Fazy (politician si scriitor). A doua zi urma sa fie ultima petrecuta in partea de vest a Elvetiei si am ales ca destinatie pentru aceasta zi Thun-Interlaken, in regiunea inalta a cantonului Berna (Berner Oberland).
Un itinerar minunat!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Irina! A fost minunat, intr-adevar. Sunt atatea de vazut in Elvetia! Am vrea sa ne mai intoarcem in anii viitori pentru ce am lasat nevizitat :) Si cand te gandesti ca elvetienii au inceput sa prospere dupa ce au invatat sa faca turism...
RăspundețiȘtergerePoze de profesionist! dar la asa modele...ma gândesc ca nu a fost prea greu :))
RăspundețiȘtergeremultumesc, Carmen! exact cum spui tu - nu e greu sa ai poze cu asa modele dragute si peisaje atat de frumoase :)
RăspundețiȘtergere