vineri, 11 februarie 2011

soul rebel

Daca e vineri, e... rock.

Astazi voi scrie despre o formatie cu un nume foarte frumos - Led Zeppelin. Pentru asta trebuie sa trecem inapoi Atlanticul, din America (SUA, patria rock-ului) in Regatul Unit (UK). Ca o ironie, cele mai bine vandute formatii rock in SUA sunt... Beatles si Led Zeppelin! Grupul s-a lansat in 1968 si a imbogatit lumea rock-ului pana in 1980, fiind considerat precursorul heavy-metal-ului si a hard-rock-ului.

De Led Zeppelin am auzit prima oara pe la sfarsitul anilor '70, cand in grupul de prieteni ai fratelui meu se asculta "Stairways to Heaven". Cantecul a devenit emblematic pentru formatie si a fost cea mai ceruta melodie la radio in SUA in anii '70, desi ea nu a fost niciodata lansata ca single.

"And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul

There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hard
The truth will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll


And she's buying a stairway
To heaven..."


Totusi, preferata mea este "Kashmir"; mi se pare o compozitie foarte speciala si avangardista pentru vremea ei (a fost compusa intre 1973 si 1975). Inspirat de o calatorie in Maroc, desi poarta numele unei regiuni din nordul Indiei, cantecul amesteca ritmuri din nordul Africii, India si Orientul Mijlociu. Pentru aceasta melodie au adus instrumentisti din afara formatiei, pentru a reda bogatia de sunete.

"Oh let the sun beat down upon my face
With stars to fill my dream.
I am a traveler of both time and space
To be where I have been."



De fapt, Led Zeppelin a experimentat mai multe directii rock, multe desfiintate de critici, dar care totusi si-au gasit drumul spre inima iubitorilor de muzica noua, a celor pentru care a fi rebel inseamna a explora teritorii, a inventa ritmuri noi, a-si pastra inima si sufletul deschise catre noi experiente din care avem mereu de invatat. Ca o forma de rebeliune, ei nu au dat un nume celui de-al patrulea lor album pe care nu au pus nici numele formatiei, tocmai pentru a demonstra ca muzica este ceea ce vinde, dincolo de nume si de semnaturi. Pe coperta albumului apareau doar patru simboluri, cate unul pentru fiecare dintre membrii grupului. Si acest album a fost unul dintre cele mai bine vandute albume din istorie!

Ma intristeaza adesea asocierea spiritului liber al ritmurilor rock cu excesele de orice fel. Aceasta este mai degraba o inrobire, nu o eliberare. Din nefericire, o astfel de tragedie a semnat sfarsitul grupului Led Zeppelin. Dupa ce in 1979 Robert Plant se gandea serios sa paraseasca trupa dand vina pe concertele epuizante, in 1980 grupul a rarit concertele si au eliminat mare parte din solo-uri. Dar in timpul unui concert la Nurenberg, John Bonham se prabuseste pe scena si necesita internare si ingrijiri medicale. Speculatiile ca aceasta ar fi vina drogurilor amestecate cu alcool pare sa se confirme tragic cand la numai doua luni de la incident, John Bonham moare asfixiat in propria voma dupa o zi in care consumase o mare cantitate de bautura. Membrii grupului au hotarat dizolvarea acestuia, spunand ca fara oricare dintre ei, Led Zeppelin nu va mai putea fi vreodata Led Zeppelin. Led Zeppelin nu poate exista decat in formula Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham si John Paul Jones.



O singura data membrii formatiei s-au mai reunit pentru a canta impreuna, in 2007 la Londra, intr-un un concert caritabil, doborand recordul (cf. Guiness World Records) pentru numarul de bilete solicitate la un spectacol cu unica reprezentatie (20 de milioane de cereri pe internet). In locul lui John Bonham, la tobe a cantat fiul acestuia, Jason.

"Singing in the sunshine, laughing in the rain.
Hitting on the moonshine, rocking in the brain.
Got no time to pack my bag, my foots outside the door.
Got a date, can't be late for the high hopes hailla ball.

Singing to an ocean, I can hear the ocean's roar.
Play for free, play for me and play a whole lot more.
Singing about the good things and the sun that lights the day.
I used to sing on the mountains, has the ocean lost its way."

[The Ocean]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu