vineri, 4 februarie 2011

soul rebel

Pentru ca astazi e vineri, avem... suflet rebel :)

"If I leave here tomorrow
Would you still remember me?
For I must be traveling on, now
'Cause there's too many places
I've got to see

But, if I stayed here with you, girl
Things just couldn't be the same
'Cause I'm as free as a bird now
And this bird, you'll can not change"


Un suflet rebel este un suflet care nu are liniste, care trebuie sa descopere lumea, sa darame bariere, sa treaca dincolo de granitele normalului. Eram prea tanara cand am ascultat versurile de mai sus si nici nu stiam atata engleza cat sa le inteleg. Nu atat ele mi-au atras atentia atunci, cat ritmul muzicii care dintr-o trista balada s-au transformat intr-un solo de chitara transcedental si lungimea neobisnuita a melodiei. Nu stiam cine canta si aveam sa aflu mult-mult mai tarziu numele formatiei, cand am incercat sa aflu cui apartine o alta melodie celebra "Sweet Home Alabama".

Lynyrd Skynyrd este un nume ciudat si destul de greu de pronuntat, dar isi are originea in numele unui profesor de sport foarte traditionalist si rigid, care nu permitea purtarea pletelor in scoala la care invatau membrii fondatori ai grupului pe la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70. Leonard Skinner a dvenit Lynyrd Skynyrd, iar domnul profesor a fost invitat multi ani mai tarziu pe scena, alaturi de fostii sai elevi, in semn de recunoastere si de... impacare si chiar i-a lasat sa-i foloseasca fotografia pe unul dintre albumele lor :)

"Free Bird" este o melodie emblematica a grupului si a fost inclusa in "The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll" si in "Rolling Stone's 500 Songs of All Times", iar renumitul solo de chitara este considerat al treilea cel mai bun in "100 Greatest Guitar Solos".



Dar de departe "Sweet Home Alabama" este cea mai populara piesa a lor. Cantecul n-ar fi existat, daca membrii trupei, originari din Jacksonville, Florida, n-ar fi vrut sa-i dea o replica lui Neil Young, care compusese o melodie "Alabama" reflecta Sudul prabusit sub povara decadentei.

"Well I heard mister Young sing about her
Well, I heard ole Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don't need him around anyhow

Sweet home Alabama
Where the skies are so blue
Sweet Home Alabama
Lord, I'm coming home to you"


V-ati intalnit cu "Sweet Home Alabama" si in coloana sonora a filmelor "Conair" si "Sweet Home Alabama". Prefer sa va ofer varianta originala, live, din anii '70. Intre timp, melodia a capatat un sound modern, mai aproape de gustul publicului tanar.



Au ramas in constiinta iubitorilor de rock si pentru tragedia care a secerat la propriu grupul in 1977, cand avionul in care se deplasau la un concert s-a prabusit, fiind ramas fara combustibil (!!!). Si asta cu cateva zile inainte ca grupul sa-si lanseze noul album "Street Survivors" si in mijlocul unuia dintre cele mai de succes turnee rock. Trei dintre membrii grupului au murit si parea ca acesta e sfarsitul. Cu toate acestea, cinci dintre membrii supravietuitori au gasit in ei resursele sa o ia de la capat in 1987, cu la fel de mult succes.

2 comentarii: