Ne-am despartit cu tristete de Gex... incepusem sa ne simtim ca acasa :) Numai gandul ca ne asteapta alte locuri frumoase de explorat in rasaritul Elvetiei ne-a mai inseninat privirile. Ne-am imbarcat deci spre urmatoarea destinatie. Aveam doua optiuni in acea duminica, prima din septembrie, in care urma sa strabatem Elvetia de la vest la est - Zurich si St. Gallen. Am ales St. Gallen pentru ca Zurich-ul merita mai mult decat o dupa-amiaza pentru vizitat. Asa ca iata-ne in cantonul St.Gallen, apropiere de Lacul Constance, cu gandul sa nu ratam faimosul asezamant benedictin - manastirea si catredala. Vi se pare ca Gallus suna cunoscut? Pai are si de ce! De aici se trag celebrele vopseluri cu acelasi nume la mare cautare si pe la noi :)
Numele cantonului vine de la calugarul Gallus, care a cladit aici un salas monahal prin sec VI. In sec X benedictinii au ridicat pe acelasi loc o manastire a carei faima s-a raspandit rapid in toata Europa. Si pe buna dreptate! Catedrala este o bijuterie baroc; un baroc rafinat si bine echilibrat. Manastirea a primit o lovitura grea odata cu introducerea Reformei, insa locuitorii au pretuit eforturile benedictinilor, continuand sa o intretina chiar si dupa ce aceasta a fost desfiintata. Astazi aici isi au sediul guvernul cantonal, cateva scoli si faimoasa biblioteca. Nimic nu poate descrie sentimentul pe care l-am trait vizitand biblioteca. Ma asteptam la ceva grandios dupa ce am vizitat catedrala, dar asteptarile mi-au fost intrecute. Camerele foto si de filmat nu sunt permise in interior, prin urmare experienta vizuala este unica. Am gasit pe internet imagini care va pot sugera ambianta interioara:
Insa ceea ce te face sa tragi aer in piept si sa te simti mic ca o furnica este fondul de carte - aprox. 100.000 de volume rare. Am vazut carti scrise de mana de calugari inainte de aparitia tiparului, manuscrise din Evul Mediu, unele expuse, dar si incunabule (tiparite inainte de 1500).
Am dat turul de cateva ori; de fapt am asteptat pana s-a anuntat inchiderea, ca sa profitam de acea ocazie unica de a ne afla printre asemenea comori.
Orasul vechi este fermecator, ca orice oras elvetian si la fel ca orasele vizitate pana acum, are nota lui personala. In cazul de fata balconasele deosebite ale caselor; pictate sau sculptate, ele au stransa legatura cu personalitatea familiilor care le locuiau.
O tranzitie minunata catre o noua etapa a calatoriei noastre. Seara eram la Nonennhorn, in partea germana a Lacului Constance / Bodensee. Am gasit repede hotelul si inca de la receptie ne-am simtit mai aproape de casa, pentru ca am fosti condusi la camere de catre Bianca, o romanca din Sibiu care lucreaza pe aici de cativa ani. Era foarte fericita ca ne vede si ne-a spus ca se bucura de cate ori primeste oaspeti din Romania. Am facut o plimbare pe malul lacului inainte de a ne retrage in camere si am hotarat sa profitam de urmatoarele doua zile care se mai anuntau fara ploaie pentru a le petrece cat mai mult in aer liber.
Asa ca a doua zi am hotarat sa vizitam Meersburg (la vreo 38 km) si Insula Mainau. Dar despre asta... in curand.
Instructiv acest post si ne starneste dorinta de a calatori, si de a vizita, sau daca nu e posibil, cel putin de a visa biblioteci si aer cu mireasma muntilor in Elvetia...
RăspundețiȘtergereMultumesc, Irina! St Gallen a fost o surpriza atat de frumoasa! Parca descoperisem un cufar plin de comori in care ni s-a permis sa aruncam o privire cateva ore intr-o dupa-amiaza. Nu stiu ce am facut ca sa meritam asta. Poate ne-a fost rasplatita astfel pornirea de exploratori :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina! Intr-adevar este spectaculoasa!
ȘtergereSeara placuta!