Nici azi vremea nu a fost mai prietenoasa. Ne-am trezit cu speranta ca vom vedea macar o raza de soare si ne-am intristat privind asfaltul udat de ploaie.
Ne hotarasem sa mergem azi la Mogosoaia, in ciuda vremii umede, dar cum maine aveam in plan sa vizitam Cotroceniul, am sunat mai intai acolo ca sa facem rezervare si asa ni s-au schimbat planurile. Palatul Cotroceni este cea mai indelung locuita resedinta regala din Romania, cu o istorie tumultoasa. Merita vizitat pentru asta si pentru frumusetea si diversitatea decoratiunilor sale. Pentru a-l vizita insa trebuie facuta din timp o programare telefonica; in functie de cereri, se organizeaza grupuri de limba romana si straina cu ghizi dedicati. Cum maine existau doar grupuri de limba straina, am preferat sa ne programam la singurul grup de limba romana care mai era disponibil astazi si iata cum ziua noastra s-a schimbat. Norocul nostru este ca locuim foarte aproape si in 5 min am fost acolo cu masina. Alt noroc a fost sa gasim un loc de parcare in apropiere, caci altfel ar fi trebuit sa mergem mult pe jos. La poarta trebuie sa accepti un control de securitate riguros, caci in aripa noua a Palatului functioneaza Presedintia, asa ca totul este strict controlat si supravegheat. Nu ai nici o sansa sa faci poze; pentru o taxa de 40 de lei poti fotografia doar doua incaperi si o bucata de curte de langa biserica din curtea palatului, asa ca nu prea merita. Am lasat deci camera foto la intrare, hotarata fiind sa iau un pliant cu poze din magazinul de la iesire. Dupa o mica plimbare prin parc de la receptie pana la intrarea in palat, ne-am echipat pentru vizita la garderoba de la intrare.
Cotroceniul era la mijlocul secolului XVII o localitatea din apropierea Bucurestiului, unde domnitorul Serban Cantacuzino (1678-1688) a ridicat o manastire cu o biserica sub hramul Adormirii Maicii Domnului si o resedinta domneasca. Mai tarziu, domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei (1849-1853, 1854-1856) amenajeaza o gradina publica si-l aduce pe arhitectul francez Paul Gottereau (care a construit si Palatul CEC si Biblioteca Centrala Universitara) pentru a construi palatul. In timpul regelui Ferdinand, palatul este modernizat sub indrumarea arhitectului Grigore Cerchez, regina Maria punandu-si amprenta unica, asa cum a facut-o si la Bran, Sinaia si Balcic. Dupa doua cutremure importante (cel din '40 si cel '77) palatul se cere a fi reconstruit. Desi Ceausescu a dorit initial sa-l darame, asa cum a procedat cu manastirea si biserica din ansamblul regal, este sfatuit sa-l renoveze. Dupa 1947, aici fiintase Palatul Pionierilor.
Mi-e greu sa descriu in cateva cuvinte frumusetea incaperilor din cele doua nivele vizitate. Iar cele doua ore petrecute in interior mi s-au parut prea putine. Am iesit ametita de frumusetea si bogatia incaperilor. Ne-am revenit respirand aer curat in Gradina Botanica aflata vizavi, care aniverseaza anul acesta 150 de ani de existenta. Am regasit-o si mai imbatranita dupa aproape zece ani de cand nu am mai vizitat-o. Ne-a incantat totusi cantecul vesel al pasarilor, zburdalnicia veveritelor si culorile spectaculoase ale florilor de primavara. Cei cativa stropi de ploaie au fugit repede cand au vazut ca n-au pe cine speria.
Am incheiat ziua in compania unei prietene dragi (si fosta colega de servici), la o ceasca de ceai, depanand amintiri, povestind despre carti, impliniri, sperante si vise. In drum spre ceainarie nu m-am putut abtine si m-am oprit intr-un loc de care sunt puternic legata sufleteste - biserica Sf. Spiridon Vechi (in Piata Natiunilor), refacuta dupa Revolutie cu banii comunitatii romanilor din New York. Aici am descoperit si Clinica Nadia Comaneci. La plecarea spre casa m-am oprit pret de cateva minute la biserica Stavropoleos, aflata la cativa pasi. O alta bijuterie a orasului pe care ma opresc sa o admir de cate ori ma aflu in zona.
Superbe fotografii! ma bucur ca ati fost curajoase si ati iesit din casa. Bravo!
RăspundețiȘtergereAm vazut-o si pe Tanti si pe "uite-ma!" chiar si pe Hansi :)) Pe frumusica cu care bei ceaiul nu o cunosc...
Va pup si va doresc mâine o zi cel putin la fel de încarcata si cu mult-mult soare! :)
Uau! Si eu care ma gandeam ca nu ma mai citeste nimeni la ora asta tarzie :) Multumesc, Carmen draga!
RăspundețiȘtergereEra plin de fartati de-ai lui Hansi si Grete :))) Isi faceau curte de zor.
Nu ne-am pierdut speranta ca o s-avem vreme frumoasa maine, ca s-avem ce povesti :) Pupici!
YES, am vizitat si eu Palatul Cotroceni asta vara, mi-a placut, si ghida, o tipa deosebita, ne-a lasat sa mergem si dupa cordoanele rosii, pentru ca si eu si al meu copil vroiam mai mult! Bravo voua felicitari, sa mergeti si la Casa Poporului, se merita, iar myzeul tehnic din parcul Carol, sunt multe de vizitat, spor la vizitat si bafta de vreme buna!
RăspundețiȘtergereAlinus, eu stau fara probleme treaza pâna dupa miezul nopitii, mai ales daca gasesc ceva interesant de citit! dar nu-ti spun ce moaca am dimineata la 5:30 când suna ceasul! Ma chinui înca o jumate de ora în pat, apoi sar si încerc sa pornesc cu dreptul în fiecare noua zi :))
RăspundețiȘtergereLa noi straluceste soarele, este o zi superba (dimineata a fost însa +1°C) si de vineri - avem liber, meteorologii spun ca va fi vreme de strand!
Va pup, sa aveti o zi frumoasa! Maria are vacanta, nu?
Raluca mea e în focul examenelor... Urmatorul este exact de ziua ei, pe 4 mai!
Pupici :-*
Ei, Lumi, voi ati fost norocosi. Noi n-am avut voie sa miscam in front si chiar mi s-a parut ca ne-a cam zorit. Dar a fost bine si asa; noi am fost mereu in coada, ca ramaneam sa admiram.
RăspundețiȘtergereOf Doamne, pacat ca nu se pot face fotografii inauntru.
RăspundețiȘtergereSa ajute Dumnezeu Romanilor sa ajunga vremea cand pot fotografia palatul Cotroceni la dicretie cum s-a putut fotografia CC al PCR in 89.
Salutare Alina şi ceilalţi cititori. Vă urez sărbători fericite şi vacanţă plăcută...cât mai este din ea! Nu o să fiu de Paşte pe net, aşa că am intrat mai devreme să las o urare ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru urari, Nico! Iti doresc sa te bucuri de sarbatori si sa te distrezi bine in vacanta!
RăspundețiȘtergere