Astazi toata ziua am avut sentimentul ciudat ca e o zi speciala. Nici n-am apucat bine sa-mi plimb degetele prin calendar, ca cifra 12 din dreptul lunii aprilie mi-a facut cu ochiul ;)
Se implinesc azi 50 de ani de cand omul si-a facut avant in spatiu - cosmonautul Yuri Gagarin a pornit in calatoria sa orbitala in jurul Pamantului cu prima naveta Vostok, al carui tablou de bord arata cam asa:
Google ne aminteste evenimentul asa cum ne-a obisnuit, cu o grafica speciala:
Trist este ca Yuri Gagarin nu a apucat sa se bucure de prea multe aniversari ale reusitei sale. A murit pe 27 martie 1968 intr-un accident invaluit de mister, in conditii de zbor dificile, la bordul unui avion de lupta MIG 15. In ciuda tuturor speculatiilor, anchetele initiale au lasat mari semne de intrebare, iar decizia Rusiei din 2007 de a nu redeschide anchetarea acestui accident nu face decat sa nasca si mai multe semne de intrebare.
Cosmonautii de pe Statia Spatiala Internationala ii vor aduce tribut mai special; au filmat cadre in aceleasi locuri in care acum 50 de ani a filmat Gagarin din capsula Vostock pentru a fi montate intr-un film "First Orbit" alaturi de cadrele originale ale lui Gagarin.
In Huntsville, Alabama, unde a demarat programul spatial american cu ambitii mari dupa razboi, succesul rusilor avea un gust amar.
Dar asta nu a facut decat sa-i ambitioneze pe americani si iata de ce tot astazi sarbatorim 30 de ani de la lansarea primei navete spatiale americane - Columbia (in 1981) cu doi astronauti la bord (John Young si Robert Crippen). Programul navetelor spatiale inceput in 1981 se va incheia anul acesta. Columbia , Discovery, Atlantis, Endeavour ... erau minilaboratoare spatiale care orbitau in jurul Pamantului. Vremea lor a apus odata cu construire Statiei Spatiale Internationale.
Sa ne amintim deci astazi de pionierii spatiului, de cei care ne-au facut sa ne mandrim de realizarile umanitatii, dar si de cei care nu s-au mai intors si au ramas in ceruri.
Accept ideea primului zbor pe luna, dar nu o cred 100%. Sunt prea multe chestii care pot dovedi contrariul, dar ceea ce ma macina pe mine cel mai mult este: de ce de atunci nu au mai fost americanii in stare sa se mai duca pe Luna? Singurul motiv care mi se repeta este; $$$$, raspuns pe care nu il cred.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereNu stiu Lumi draga ce sa zic de aselenizare. Programul Apollo a fost gandit de americani tocmai pentru a contracara succesul rusilor cu primul om trimis in spatiu - Gagarin. Pretul platit a fost destul de mare - 2 accidente (Apollo 1 si Apollo 13), 3 vieti (Apollo 1) si peste 160 de miliarde de dolari !!!! In 2008, japonezii au reusit sa fotografieze locul de aselenizare a lui Apollo 11: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lroc_apollo11_landing_site_20091109_zoom.jpg
RăspundețiȘtergereIn 2009, un modul orbital lunar all NASA a luat la rand fiecare bucatica din luna pentru a fotografia toate locatiile de aselenizare. Mai eficient si cu bani mai putinii li s-a parut ca ar fi programul navetelor spatiale, minilaboratoare orbitale. Dupa Razboiul Rece a prins contur si iata ca s-a concretizat proiectul Statiei Spatiale Internationale, iar americanii isi scot la pensie navetele. Rusii promit ca vor trimite un echipaj uman catre Marte, iar daca se vor tine de cuvant sunt sigura ca americanii vor gasi banii ca sa faca ceva cel putin la fel de extraordinar. Pana atunci, la o analiza simplista, bugetul american este consumat pe programe sociale menite sa atraga voturi si pe razboaie pe care numai politicienii le inteleg.
Luna ne va fascina în continuare, iar Gagarin va ramâne un erou în istoria cosmo/astronauticii.
RăspundețiȘtergerePunctul pe "i" Carmen :) Multumesc!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereFoarte interesant! chiar acum am văzut aceeaşi ştire la TV. Ce interesant, nu =))
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru postare!
Multumesc mult, Nico! Ma bucur ca ti-a placut.
RăspundețiȘtergere