sâmbătă, 22 august 2009

refugiu de odihna

Ne aflam de aproape o saptamana la Baile Herculane. Eu pentru odihna cu O; sotul meu pentru baile sulfuroase. Venim aici in fiecare vara de aproape 10 ani. Clima e minunata, peisajul e superb… Singura tristete – ruina in care a ajuns vechea statiune. Statuia lui Hercules se afla inca acolo, insa pare fantomatica intre cladirile vechi, a caror ruina se adanceste de la an la an. Pe vremea cand eram copil, Piata Hercules era vie, animata de turistii de la hotelurile din jur.

Numele statiunii – baile lui Hercules - este mostenit de la romani care au descoperit izvoarele termale inainte de cucerirea Daciei, dar se spune ca Traian a fost cel care a poruncit ridicarea termelor. Ce nu se spunea pe vremea cand eram copil si este omis chiar si acum in site-ul oficial al orasului este ca statiunea a fost construita pe vremea imperiului austro-ungar si au fost adusi specialisti pentru a-i pune in valoare atributele terapeutice si turistice. Atunci s-a construit bisericuta catolica si hotelurile din Piata Hercules; au fost restaurate termele romane conform dovezilor arheologice (aceste terme se gasesc acum la parterul hotelului Roman). Un singur hotel a fost vandut unor investitori in ultimii ani si a fost renovat, capatand 4 stele – hotelul Ferdinand. In vremurile ei de aur, statiunea era printre cele mai renumite din Europa. Aici au fost construite Baile Imperiale Austro-Ungare si chiar imparateasa Sissi a vizitat statiunea in cateva randuri, fiind gazduita in vila in care se afla acum Biblioteca orasului. De fapt acum cladirea e goala, pentru ca locatia va intra in reparatie capitala. Parcul orasului, dominat de un gigant arbore sequoia, este la randul sau inconjurat de cladiri aflate in diverse stadii de ruina. Odata cu statiunea, a fost construita si gara orasului, la vremea respectiva una dintre cele mai frumoase ca arhitectura.

Daca autoritatile neglijeaza monumentele de arhitectura din vechea statiune, in orasul nou, extins de-a lungul anilor pe drumul spre gara, localnicii au inceput sa construiasca vile, hoteluri, spatii de cazare in propriile case, stranduri, restaurante… Dorinta de a investi si de a construi exista, dar pare a fi interzisa in zona veche a orasului.

Muntii inconjuratori au fost inclusi in rezervatia naturala Domogled. Pe timpuri mai gaseai aici scorpioni sau serpi – vipera cu corn. Le-am vazut pe vremea cand eram copil si din fericire sarpele era mort. De cand venim noi aici insa nu am mai intalnit nici una, nici alta. Pinul negru de Banat (specie endemica) prolifereaza inca pe stancile muntilor din jur. O multime de fluturi de diverse soiuri intalnesti la tot pasul. Valea Cernei este foarte adanca; in albia ingusta abia daca te afli la 100 m peste nivelul marii, iar muntii din jur se ridica abrupt la inaltimi de 500-700 m. Este locul ideal pentru cei care se antreneaza pentru escalada. Toate aceste elemente naturale incarca aerul cu ozon.

Din statiune se ajunge usor la Cheile Cernei, la Baia de Arama (pe drumul spre Targu-Jiu), la Orsova si mai departe spre Moldova Noua pe malul Dunarii. In oricare dintre aceste directii peisajul este superb.

Un comentariu:

  1. Pacat ca a fost lasata, ba chiar ajutata sa se ruineze. Herculane a fost o statiune faimoasa care merita sa aiba o soarta mai buna :(

    RăspundețiȘtergere