luni, 24 iunie 2013

la ceai cu Sanzienele

Va invit sa ne bem ceaiul sau cafeaua din dimineata Sanzienelor in ce altceva decat portelanul cu motive inspirate de ie de la Una ca luna:


Traditia populara spune ca in preajma Sanzienelor florile plantelor medicinale isi ating apogeul de dezvoltare si sunt numai bune de cules. Astazi, in calendarul ortodox este sarbatorita nasterea Sf. Ioan Botezatorul si de aceea floarea de Sanziene mai este numita si floarea Sfantului Ioan.


Infuzia din flori de Sanziene are importante proprietati curative in afectiuni renale, ale tiroidei, boli cardiace si chiar unele forme de cancer. Mai multe despre proprietatile magice ale florii de Sanziene, aici.

Si cat ne bem noi ceaiul sau cafeaua, l-am invitat pe Nicolae Sabau sa ne cante ceva special de Sanziene.



S-aveti o saptamana frumoasa!

12 comentarii:

  1. Multumesc pentru ceai! :))
    Serviciul de ceai este sublim!
    Am citit proprietatile plantei si am vazut ca este buna si la afectiuni ale glandei tiroide.
    Am cautat aici, dar nu se gaseste de vanzare!
    O stiu ca planta (e tratata ca o buruiana), dar nu si ca ceai. Pacat!
    Aici medicina bazata pe plante este foarte restransa si magazinele naturiste, care vand asa ceva au niste preturi exagerate! De ne crezut!
    Saptamana frumoasa Alina draga, pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CU mare drag, Minnie! Si mie mi-a placut tare mult serviciul de ceai. Din pacate este cam scump, pentru ca nu se produce in serie; multe din piesele lor se produc la comanda.
      Noi pe-aici pe langa Bucuresti nu prea am vazut-o prin plimbarile noastre; poate nu am stiut unde s-o cautam. Insa la plafar sau alte firme de ceaiuri romanesti sigur se gaseste. Daca esti interesata, cautam o solutie sa-ti trimit. Romanii inca mai apreciaza leacurile naturiste si medicii nostri recomanda in tratament plante medicinale, iar producatorii chiar au de unde recolta si comercializa.
      Te pup si eu cu drag, Minnie!

      Ștergere
  2. Minunate sânzienele.... Mulțumesc de pauza acordată!:)
    Te pup! O săptămână frumoasă și ușoară!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Maria! Te pup si eu si ma bucur ca mi-ai calcat pragul pentru o pauza de ceai.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru urare! Toate cele bune si vacanta placuta!

      Ștergere
  4. Buna Alina! Scuze absenta, dar no net, no comment! :))

    Imi place la nebunie serviciul de ceai ....combinatia de alb-albastru e intotdeauna una dintre preferatele mele (alaturi de verde).

    Imi plac traditiile ce tin de atfel de sarbatori ....par o punte catre trecut si una spre viitor (daca se vor pastra)

    Cat despre ceaiul de sanzaiene ....cam de 2 ori am baut, dar nu stiam ca are atatea proprietati benefice. Multumesc si o saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Alexandra draga! Ma bucur ca te-ai oprit la o pauza de ceai. De acest serviciu m-am indragostit si eu brusc si iremediabil; tema era de asteptat, fiind expus la expozitia de ie, insa modelul si combinatia de albastru, auriu, ocru sunt cu adevarat fermecatoare. Traditia sarbatorii de Sanziene sau Dragaice este atat de veche, dar iata atat de importanta, ca noi inca ne mai bucuram de ea.
      O saptamana faina iti doresc si eu!

      Ștergere
  5. Si eu am fost la cules de sanziene chiar ieri! :)
    O saptamina binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos, Melly! Noi nu avem flori de Sanziene pe langa Bucuresti sau cel putin eu nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata, dar vremea caniculara oricum ne-a tinut mai mult prin casa, la adapostul aerului conditionat.
      O saptamana frumoasa sa ai! Teimbratisez cu drag!

      Ștergere
  6. O zi cu totul deosebită, marcată de semnificaţii religioase şi de o sumedenie de obiceiuri şi tradiţii populare. Foarte frumoase ceşcuţele de ceai! La fel şi coroniţele de sânziene. Cât despre flori, sunt o sumedenie pe marginea drumului spre Bucureşti. Zilele trecute am făcut un drum prin zonă şi m-am mirat cât de multe am zărit. Era atât de cald, încât am renunţat să le culeg, căci s-ar fi ofilit imediat.
    O săptămână bună, dragă Alina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex! Se pare ca nu umblu eu pe drumul care trebuie :) Pe malul lacului Mihailesti, pe Arges, pe unde ne facem noi plimbarile nu am vazut; sunt maci, albastrele, sunatoare si alte flori de camp. Sau poate nu le-am recunoscut, caci se pare ca sunt mai multe soiuri de flori de sanziene, dar noi o stim pe cea galbena, care este si cea mai populara. Asta-i baiul cu florile de camp; se ofilesc foarte repede.

      Ștergere