Despre toatea acestea am aflat cate ceva la Nyon, in dupa-amiaza primei zile de vacanta. Din Yvoire am trecut cu masina din nou prin Geneva, pe langa Jetul de apa, Gradina engleza, traversand podul Mont Blanc peste Rhone pentru a ajunge pe celalalta parte a Lacului Leman, la Nyon. Prin urmare din Franta am intrat din nou in cantonul Geneva pentru ca apoi sa trecem pentru cativa km in cantonul Vaud, unde se afla orasul Nyon (vreo patruzeci si ceva de km din Yvoire).
Nu stiam prea multe despre Nyon; de pe marginea autostrazii este semnalizat Castelul Nyon. Asa incat primul lucru a fost sa cautam castelul. Biletul nu e foarte scump (8 franci) si cu acelasi bilet pot fi vizitate si alte doua muzee aflate in apropiere - Muzeul Lacului Leman si Muzeul de Istorie Romana. Din pacate am ajuns destul de tarziu pentru a vizita si restul muzeelor, dar ne-am bucurat de ceea ce am vazut in interiorul castelului. Expozitii de arta, picturi, expozitii legate de obiceiurile si traditiile nyoneze, printre care o superba expozitie de ceramica si portelan. Surpriza ne astepta afara, la incheierea turului in castel - soarele ne zambea, rasplatindu-ne rabdarea si curajul de a infrunta ploaia :))) Din curtea interioara a castelului se poate admira o gradina de legume - potagerie - si o priveliste superba asupra lacului si Alpilor. Chiar daca nu am zarit Mont Blancul, ne-am bucurat sa zarim Yvoire pe partea cealalta a lacului. Am facut apoi o plimbare prin parcul roman, de-a lungul vechiului zid al cetatii. La capatul lui am descoperit cele trei coloane corintiene de pe vremea romanilor care au fondat orasul pe vremea Imparatului Iulius Cezar, in colonia Iulia Equestris. De la Nyon spre Muntii Jura a fost amenajata o linie defensiva antitanc in timpul celui de-al doilea razboi mondial, numita Linia Toblerone, dar fara nici o legatura cu ciocolata purtand acelasi nume :)))
Despre Nyon mai stim ca gazduieste sediul UEFA, dar am descoperit cateva zile mai tarziu ca aici se desfasoara si cel mai mare festival de muzica in aer liber din Elvetia - Paleo. Peste cateva zile orasul si imprejurimile sale aveau sa fie sufocate de multimea de turisti elvetieni si europeni veniti la festival. Plimbarea pe strazile inguste ale orasului a fost relaxanta. Putini au fost cei care au sperat, ca si noi, ca ploaia se va opri in acea dupa-amiaza de duminica.
Ne-am intors la hotelul nostru din Ferney-Voltaire obositi si "murati", dar plini de speranta pentru a doua zi. Initial aveam de gand sa urcam in Alpi, spre Brigue-Glise, dar prognoza arata frig crunt si ploaie acolo, asa ca am fost nevoiti sa schimbam planurile. Despre asta insa, intr-o alta postare :)
Deci acum putem sterge Nyon din lista de "vreau sa vizitez" pentru ca deja stim ceva despre el, raman pe lista restul....o zi faina iti doresc.
RăspundețiȘtergereSărut mâna Alina ! o zi frumpasă îţi doresc !
RăspundețiȘtergere@ Lumi: Buna, Lumi! Eu ma gandeam ca poate din contra, va tentez sa-l vizitati ;) O surpriza foarte placuta Nyonul :)
RăspundețiȘtergere@ Sorin: Buna, Sorin! O zi frumoasa si tie! Multumesc pentru vizita :)
http://lhutanu.blogspot.com/2011/07/lol-everybody_30.html
RăspundețiȘtergereSuperb. Peisaje de vis!
RăspundețiȘtergereCine stie sa descopere frumusetile lumii, nu are nevoie neaparat de soare :)
Carmen draga, asa este! Vremea buna e ca un bonus :) Dar ceea ce e frumos poate fi admirat pe orice vreme, in orice anotimp.
RăspundețiȘtergereMultumim ! E plăcut să vizitezi si prin intermediul articolelor, sperând că odată ai să vezi pe viu...
RăspundețiȘtergereTe invit la un interviu pe http://9abordare.blogspot.com/ !
Cu placere, Zina! Ma bucur ca va pot invita macar virtual sa ne insotiti in plimbarile noastre :)
RăspundețiȘtergereDupa ce privii cu nesat fotografiile si la ce-a in care era Maria linga acel ciot care fusese candva o imensitate de copac, facui stop cadru sa pricep bine ce si cum :))Imi trecu prin minte o intrebare... Oare primarii din orasele Elvetiene nu or fi extraterestri ?.... Ca prea curate si aranjate sant toate pe acolo :)
RăspundețiȘtergereStii, Ninule, cand am vazut copacul acela (taiat probabil pentru a nu pune in pericol trecatorii si gradina de alaturi, am avut acest gand: in Romania scorburile sale ar fi fost de mult cosuri de gunoi :( (spun asta nu din rautate, ci pentru ca am vazut asa ceva la noi). Se face si la ei gunoi, cu atatia turisti (mai mult sau mai putin civilizati) dar cei care trebuie sa curete o fac asa cum trebuie, altfel turistii nu mai vin. Si pana la urma tine de constiinta colectiva, nu neaparat de primar. La ei primarii depind cu adevarat de alegerea comunitatii.
RăspundețiȘtergere