M-am gandit azi mai mult ca oricand la ecranizarile reusite dupa carti de succes. Totul a pornit de la Cartile Adevarul; am alergat sa cumpar de la chiosc volumul I din Vraciul de Tadeusz Mostowicz, care mi-a amintit de ecranizarea care s-a bucurat de un mare succes la noi intr-o epoca puternic cenzurata cultural, pe la inceputul anilor '80.
Si pentru ca asta a devenit tema zilei, trebuie sa mentionez o ecranizare de data foarte recenta a unui bestseller frantuzesc - Impreuna de Anna Gavalda. Am citit cartea in iarna la recomandarea unei colege si am fost foarte incantata sa descopar un roman sensibil, amuzant si totusi profund. De curand am vazut ecranizarea in regia lui Claude Berri - Ensemble, c'est tout - cu Audrey Tatou in rolul principal. De mentionat si coloana sonora superba. Pentru prietenii mei din Germania, titlul este Zusammen ist man weniger allein. Englezii l-au tradus Hunting and Gathering.
Si daca ati citit Totul este iluminat (Everything is Illuminated) al lui Jonathan Safran Foer, trebuie sa vedeti ecranizarea care este la inaltime. O adevarata surpriza sa vad ce regizor talentat este actorul Liev Schreiber si sa redescopar un Elijah Wood (il stiam doar ca Frodo in Stapanul Inelelor) foarte talentat. O alta revelatie a filmului a fost Eugene Hutz; si astfel am descoperit Gogol Bordelo :). Unii totusi sustin ca romanul este mult mai reusit decat filmul, dar eu cred ca fiecare reuseste sa cucereasca.
Sper ca v-am deschis apetitul la citit si pentru vizionat.
In topul ecranizarilor preferate ar mai intra si Podurile din Madison County (The Bridges of Madison County) scrisa de Robert James Waller si ecranizata de Clint Eastwood, care n-as fi crezut ca va aborda o partitura atat de romantica.
Imi pare rau ca Memoriile unei geise (Memoirs of a Geisha) de Arthur Goden nu a avut parte de o ecranizare stralucita.
Voi cu ce ati completa topul ecranizarilor de succes al unor carti de succes?
Alina draga, tare m-am mirat ca pe lista ta de romane de succes ce au avut parte de ecranizari fericite, nu apare nici un titlurile scriitoarei Jane Austens! stiam ca e una din preferatele noastre comune. Aici trebuie sa mentionez: Sens and sensibility, Pride and prejudice, Emma, Persuasion, Northanger Abbey, Becoming Jane...
RăspundețiȘtergereApoi, ce mi-a placut mie deosebit:
The name of the rose- Umberto Ecco, Schindler's Ark- Thomas Keneally, Emma's bliss- Claudia Schreiber; un succes nemaipomenit pe ecrane au avut si romanele Joannei K.Rowling din seria Harry Potter si cele ale lui John Ronald Reuel Tolkien din seria The lord of the rings; trebuie sa spun ca desi au avut succes cele doua ecranizari ale romanelor lui Dan Brown, Sakrileg / The DaVinci code si Angels and Demons /Illuminati, mie mi-au placut mult mai mult versiunile pe hartie.
Lista e lunga...dar trebuie neaparat sa mai mentionez Gone with the wind-Margaret Mitchell.
PS. nu ma pot abtine: When Harry met Sally- Nora Ephron (cu Mag Ryan- actrita mea preferata, in rolul lui Sally)Forest Gump- winston Groom, The silence of the lambs- Thomas Harris, The godfather -Mario Puze, Something's gotta give- Nancy Meyers, ecranizarile romanelor lui Dumas tatal precum si ale fiului...si pun punct cu Dracula (al nostru si a lui) Bram Stoker.
tot eu :-)
RăspundețiȘtergereLista Dumas fiul: Dama cu camelii, tatal: Cei trei muschetari, Dupa 20 de ani, Regina Margot, Contele-de-Monte-Cristo, Laleaua neagra, Omul cu masca de fier.
Imi amintesc cu placere de ecranizarile dupa romanele iubitului meu scriitor roman Rebreanu : Ciuleandra, Ion (care au facut deasemenea furori la inceputul anilor '80) si mai trebuie sa adaug, filmele cu care am crescut noi, deasemenea dupa romane indragite: Vrajitorul din Oz- Lyman Frank Baum, Aventurile lui Tom Sawyer cat si cele ale lui Huckleberry Finn dupa romanele lui Mark Twain, Mary Poppins- PL Travers, si intreaga serie de ecranizari ale romanelor lui Jules Verne...
Filmul "Calauza" ("Stalker"), dupa nuvela fratilor Strugatki "Picnic la marginea drumului"... Solaris, dupa Stanislav Lem... Ma intorc la SF, cred ca asta e semn rau!
RăspundețiȘtergere