Cea de-a patra zi a vacantei noastre se anunta ploioasa si rece in toata Elvetia. Prin urmare, gandurile noaste s-au indreptat spre un oras din Franta pe care doar ne-am gandit ca l-am putea vizita vreodata cand ne vom afla in Geneva. Asa ca ne-am spus ca vremea poate nu va fi asa de rea la... Lyon. Stiam putine despre Lyon, insa la sfarsitul zilei aveam sa fi aflat atat de multe!
Asa ca am pornit in zori sa strabatem cei 150 de km de la hotel. Autostrada ne-a dus aproape pana-n centrul orasului. Am platit taxa la dus si la intors, aprox 14 euro de fiecare data, dar autostrazile sunt excelente, chiar si pe portiunile unde se lucreaza la modernizare. Am iesit din cantonul Geneva pe malul Rhonului pe care aveam sa-l reintalnim in apropiere de Lyon. Peisajele superbe!
Lyonul este asezat intr-o zona de campie, la confluenta Rhonului cu Saone-ul. Stiam ca este unul dintre orasele mari ale Frantei, dar abia dupa ce am ajuns acolo ne-am dat seama cat este de mare. In oras se circula pe atatea niveluri, incat la un moment dat ne-am ratacit, intr-un moment de neatentie si nici navigatorul nu a stiut sa ne pozitioneze la nivelul strazii sau a podurilor de deasupra intersectiei in care ne aflam. Dupa intarzierea cauzata de ocolul de cativa km generat de neatentie, am ajuns din nou pe traseu, insa am stat o vreme blocati in traficul infernal. Cautasem inca de la hotel o parcare cat mai aproape de centrul orasului, spre care ne indreptam, insa in intersectia in care eram blocati afisajul parcarii arata ca mai sunt...8 locuri disponibile, apoi 6, apoi 4... si cat pe ce sa intram degeaba in parcare :( iar alta in apropiere nu stiam cat mai dureaza sa gasim. Am fost totusi norocosi :) Francezii au cam acelasi stil de a conduce ca al romanilor, asa ca m-am simtit pe undeva ca-n Bucuresti, insa mult mai aglomerat :) Cand am iesit din parcare ne-am dat seama ca eram langa Opera lyoneza si Primaria orasului. Am intrat intr-un mic magazin de ziare de unde am cumparat o harta (4 euro) fara de care nu am fi reusit sa acoperim atat de multe obiective turistice.
Si acum putina istorie. Primii care au construit aici un oras au fost romanii, pe vremea imparatului Cezar, in teriotoriile galilor. Zidurile vechii cetati, amfiteatrul si alte vestigii pot fi vizitate (noi din pacate nu am reusit sa ajungem). Dupa retragerea romanilor, orasul a continuat sa prospere la confluenta celor doua rauri (Rhone si Saone) si a devenit un oras important in tinutul galilor. Regatul a fost alipit Frantei abia prin secolul al XV-lea. Aici se vorbea un dialect care si astazi se mai regaseste amestecat in franceza vorbita de vechii locuitori. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si-a castigat reputatia de centru al Rezistentei franceze; exista si un muzeu dedicat luptei de rezistenta impotriva Germaniei. Si tot langa Lyon se afla faimoasele podgorii Beaujolais si Cote du Rhone. La Lyon isi are sediul central Interpolul, Euronews, dar si Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului.
Arhitectura ne-a cucerit din primul moment; este coplesitor de frumoasa. Niciunde nu am mai vazut atat de multe biserici intr-un oras si atat de multe statuete inchinate Maicii Domnului. Aveam sa aflu ca orasul a dezvoltat un cult pentru Ea, considerand ca i-a salvat de epidemia de ciuma din Evul Mediu, dar si de invazia armatelor prusace in anii 1870. De aceea, in cinstea Maicii Domnului lyonezii organizeaza in fiecare an la 8 decembrie "Sarbatoarea luminilor". Numerosi oameni de stiinta si cultura au numele legate de Lyon - Ampere, Antoine de Saint Exupery, fratii Lumiere, Maurice si Jean-Michele Jarre...
Vieux Lyon, orasul vechi situat pe dealul Fourviere, este declarat monument UNESCO. Usor de vazut din orice parte a orasului, dealul este dominat de Catedrala Notre Dame de Fourviere, o bijuterie arhitectonica si antena televiziunii, care este o replica a varfului Turnului Eiffel. Catedrala este unica prin imbinarea stilului romanic cu cel bizantin, rar intalnit la asezamintele catolice. Ca sa ajungem acolo am urcat strazi in trepte si am luat funicularul, iar la intoarcere am trecut prin Gradina Rozariului de la poalele catedralei si apoi alte strazi cu sute de trepte pana la catedrala St Jean, un alt punct de referinta al Lyonezilor. Vremea a fost placuta, cu scurte reprize de ploaie torentiala de care ne-am ascuns prin magazine sau prin pasajele pietonale :)
Ar fi multe de povestit despre locurile minunate pe care le-am descoperit. Ma voi lauda cu aventura dintr-un magazin de ceaiuri din care am ales un sortiment pe care mi-l doream de mult, un amestec de ceai verde si flori de cires, denumit poetic "Fleur de Geisha", cel mai fin ceai pe care l-am baut pana acum.
Daca va planuiti vacante in Franta, nu ocoliti Lyonul; sunt atat de multe de vazut!
Cel mai frumos carusel pe care l-am vazut vreodata! In schimb, trubadurii aia sunt cam... vai de ei! In fine, decit pick pocket, mai bine... aproape orice altceva! :)))
RăspundețiȘtergere