Pe lista de obiective ratate de anul trecut se afla si Basel, orasul cu populatie in trei tari - Elvetia (cantonul Basel), Franta (regiunea Alsacia) si Germania (landul Baden-Wurtenberg). Dezvoltarea extraordinara a orasului a facut ca acesta sa aiba acum suburbii si in Franta si in Germania si sa devina cel de-al doilea oras ca populatie in Confederatia Helvetica. Situat pe un cot al Rinului care imprima raului directia spre varsarea in Marea Nordului, orasul are la randul sau radacini latine, descoperite de arheologi la cativa km de oras. Aici, in anul 44-43 i. H. a fost ridicata colonia romana Augusta Raurica, la granita imperiului cu triburile germanice.
Insa noi ne-am indreptat spre Basel pentru un alt obiectiv si anume - Gradina Zoologica, fondata in 1874, care se intinde pe 13 ha si detine peste 5600 de specii de animale din toata lumea, avand si reputatia de a se fi specializat in reproductia si cresterea speciilor amenintate cu disparitia. Prognoza ne avertiza ca vom avea perioade insorite in cursul diminetii, amenintate dupa-amiaza cu nori si ploaie. Parcarea gradinii este foarte neincapatoare si am parcat cumva "romaneste", pe un colt ramas liber, dar ne-am platit sederea la taxometru, chiar si in aceste conditii.
Plimbarea prin gradina a durat intreaga zi si parca nu a fost de-ajuns ca sa ne bucuram de tot ce a avut sa ne ofere. Pavilioane multe si diverse; cel dedicat Africii m-a impresionat in mod special, caci pe langa animale adapostea si o expozitie despre cultura si traditiile triburilor africane. Am vazut musuroaie de termite (nu m-as fi gandit!) si chiar cartite in galerii artificiale cu sectiuni expuse la vedere, ca sa le intelegem cum traiesc.
Ploaia ne-a insotit la iesirea din gradina, dar pentru ca ceva timp mai era, ne-am hotarat sa incercam sa vedem putin si din centrul orasului. Aproape ca am renuntat din cauza lipsei unei harti si a circulatiei dificile - pe unele strazi circula tramvaie si masini pe aceeasi banda, pe altele au voie doar biciclistii si transportul urban, iar daca nu cunosti orasul, foarte usor ajungi sa incalci fara sa vrei regulile de circulatie. In fine, era gata sa renuntam cand am reusit sa gasim un loc de parcare cu timp limitat langa Piata Teatrului. Ne-am plimbat plini de admiratie pe stradute, am vizitat biserica de langa teatru (m-a impresionat amestecul de marmura si lemn al podelei, atipic stilului auster al bisericilor reformate). In mai putin de-o ora cerul s-a acoperit de nori negri amenintatori si am iesit din oras cu ploaia dupa noi. A plouat torential aproape tot drumul spre Geneva (250 km).
superba zi! Maria are ce povesti la scoala!
RăspundețiȘtergereSimpatica vacanta!
RăspundețiȘtergereFrumos, ai avut un trip excelent, astept restul calatoriei.
RăspundețiȘtergereAsa e, Carmen! Eu sper sa sper sa povesteasca si pe blogul ei, nu doar la scoala :))
RăspundețiȘtergereMultumim, Irina! A fost chiar plina de surprize placute, despre care inca mai am de povestit :)))
RăspundețiȘtergereLumi draga, fiecare zi a stat sub imperiul vremii reci si schimbatoare. Dar fiecare zi a fost pentru noi plina de revelatii, de surprize neasteptate, cumva in ciuda vremii.
RăspundețiȘtergereIncredibil de frumos :) pestii de recif mi-au placut tare mult :) si pinguinii si berzele :)...dar si fantina arteziana m-a impresionat... of Doamne ce frumuseti exista pe lumea asta ... !
RăspundețiȘtergere