miercuri, 11 august 2010

o floare rara

Pan Yuliang a fost prima pictorita "moderna" a Chinei, considerata de unii a fi Manet al Chinei.
Am descoperit-o in lectura mea de vacanta, "Pictorita din Shanghai" de Jennifer Cody Epstein. Marcata de o copilarie nefericita dupa pierderea ambilor parinti si vanduta pentru a rascumpara datoriile neplatite ale unui unchi aflat sub dominatia opiului, micuta Yuliang pare prinsa in panza de paianjen a unui destin fara scapare printre "florile" unui bordel.
Ciudat cum arta in diverse forme devine colacul ei de salvare in diferite momente ale vietii. Copil fiind, isi pune speranta intr-o viata mai buna in broderia fina pe care a invatat-o de la mama ei. Cand destinul nemilos pare sa o tina prizoniera fara scapare in lumea violenta si trista a unei case de toleranta, poezia chineza studiata impreuna cu unchiul sau sau o salveaza intr-un moment cand pentru ea pare ca nu mai exista speranta. Rascumparata de cel care s-a indragostita de ea ascultand-o recitand din poetii chinezi, singurul statut oficial la care poate spera este cel de concubina, un fel de a doua sotie, intr-o China interbelica aflata in plina schimbare si continua framantare. Libertatea nou castigata ii deschide calea catre pictura pe care o studiaza instinctual si singura la inceput. Reuseste sa doboare barierele pe care destinul continua sa le puna in calea ei - sotul care nu se impaca usor cu ideea ca ea sa studieze pictura, Academia care nu este dispusa sa ofere prea multe sanse femeilor, societatea care ii aminteste cu cruzime de trecutul ei intinat.



Apasata de povara recunostintei fata de sotul ei care o ajuta de fiecare data si de dificultatile traiului si realitatilor lumii occidentale (la Paris face foamea pentru a-si putea achita studiile cu alocatia trimisa de sotul ei), reuseste totusi sa se faca remarcata si sa aiba succes.
O lectie de viata si de lupta cu destinul pentru implinirea viselor.



Am aflat ca povestea ei a fost ecranizata in 1994 de regizorul chinez Shuqin Huang sub titlul "A Soul Haunted by Painting". Mi-ar fi placut sa pot vedea si filmul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu