marți, 17 august 2010

Mongol

Cand am vazut filmul "Mongol", nu m-am putut abtine sa-mi amintesc de americanul Antoine Fuqua, care a facut un film despre "Regele Arthur (King Arthur)" sau de indianul Shekhar Kapur si ale sale "Elizabeth: the Virgin Queen" si "Elizabeth: the Golden Age". Si le-au facut bine!
Iata ca a venit randul regizorului rus Serghei Bodrov sa-i convinga pe cei de la Picturehouse ca poate face un film bun despre Gingis Han cu al sau "Mongol", un film despre viata celui mai important personaj din istoria Mongoliei. Si a iesit atat de bine, incat filmul a fost nominalizat la Oscar in sectiunea filmelor straine.


Trebuie sa recunosc ca am "vanat" acest film si pentru ca stiam cat de buni sunt regizorii rusi. Filmul este realizat cu mare maiestrie, iar imaginea este pura arta sub semnatura lui Serghei Trofimov. Rolul principal este jucat impecabil de japonezul Tadanobu Asano; o alegere inspirata a regizorului.
Micul Temudgin isi arata de mic puterea in fata tatalui sau, convingandu-l sa-l lase sa-si aleaga singur mireasa, in loc sa accepte alianta propusa pentru pacea tribului sau. O alegere facuta pe viata... Momentul acesta de superioritate declanseaza insa parcursul unui destin dramatic. Temudgin ar fi trebuit sa moara in nenumarate randuri, dar se pare ca toate greutatile si dramele personale nu fac decat sa-l pregateasca sa devina unificatorul triburilor mongole si apoi unul dintre cei mai de temut cuceritori ai epocii sale, Gingis Han.



Muzica filmului este la randul ei deosebita; nu am stiut niciodata cum suna muzica mongola si am aflat cu surprindere ca desi coloana sonora i-a fost incredintata unui finlandez, Tuomas Kantelinen, in film regasim si piese ale unei formatii mongole de rock folcloric, Alten Urag, pe care regizorul a hotarat sa-i foloseasca dupa ce i-au fost prezentati in Mongolia.
Va invit sa intrati in site-ul filmului la sectiunea Making of si sa urmariti poze din locatiile in care s-a filmat; sunt absolut superbe!
In concluzie, un film care nu trebuie ratat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu