Ii multumesc prietenei si colegei mele, Anca, pentru minunatele poze ale ciresilor infloriti din Japonia pe care ni le-a trimis azi.
Mi-a reamintit de sarbatoarea primaverii la japonezi, Sakura (ciresi infloriti). Anumite provincii au ales chiar sa inceapa anul scolar odata cu Sarbatoarea ciresilor in floare.
Daca noi europenii privim ciresul ca pe un simplu pom fructifer, japonezii, chinezii, coreenii chiar au un adevarat cult pentru acest copac si de aceea, ei il privesc ca pe o planta mai degraba decorativa, care iti taie rasuflarea cu frumusetea florilor sale. Iata de ce, mare iubitor de frumos si profund meditativ, spiritul japonez are nevoie in fiecare primavara de cateva zile pentru a se bucura de frumusetea florilor de cires - festivalul Hanami (contemplarea ciresilor in floare). Cu mic cu mare, familiile japoneze cutreiera parcuri, gradini pentru a medita asupra frumusetii efemere. Exista chiar un soi de cires de iarna, care incepe sa infloreasca toamna si face flori in perioada iernii. La japonezi, floarea de cires este considerata simbolul iubirii si este considerata talisman al norocului.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, floarea de cires a devenit simbolul pilotilor kamikaze; era pictata pe avioane, iar unii piloti luau cu ei in misiune ramuri de cires inflorit ca sa le poarte noroc, dar si ca simbol al sacrificiului facut. In felul acesta gestul lor devenea un omagiu adus imparatului si chiar se incuraja credinta ca in viata de dincolo vor deveni la randul lor flori de cires.
Multe cantece sunt dedicate ciresilor in floare - sakura:
Mai mult decat atat, masa de aer cald care aduce primvara in arhipelagul japonez este numita sakura zensen (frontul florilor de cires, trad.aprox.). El este raportat de Agentia Japoneza de Meterologie care urmareste circulatia acestui front din insula Okinawa (in sud) de obicei in ianuarie si pana cand atinge nordul arhipelagului in insula Hokkaido pe la sfarsitul lui aprilie.
Un prieten care a locuit o perioada in Okinawa mi-a facut acum multi ani un cadou care mi-a intregit colectia de cutiute muzicale si imi aduce aminte de Sakura:
Oare cand vom invata si noi sa ne rupem de lumea materiala si sa ne luam ragazul de a contempla macar cateva clipe frumusetea pomilor in floare si de a medita asupra efemerului care iti taie respiratia: ninsoarea scuturata de "norii" ascunsi in pomii infloriti? Zilele aceastea au inceput si la noi sa infloreasca ciresii...
Si ca sa vedeti ca japonezii au incercat sa aduca tot mai aproape de ei floarea de cires, trebuie sa va spun ca au retete pentru flori de cires in saramura (asezonate cu mirodenii) si le folosesc pentru a da aroma unor feluri de mancare. Se obisnuieste chiar sa se prepare un ceai din aceste flori astfel preparate - sakurayu, care se serveste in loc de ceai verde la diferite evenimente.
Mmm... cred ca voi cauta si eu un ceai cu flori sau frunze de cires, dar mai trebuie sa am in vedere ceva: se pare ca frunzele contin coumarin, o substanta care in cantitati mare poate afecta rinichii si ficatul. Deci, totul cu masura!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu