luni, 26 aprilie 2010

cine-si mai aminteste...

S-a intamplat la 26 aprilie 1986, dar noi am aflat multe zile dupa, undeva in preajma lui 1 mai, ca un accident nuclear de proportii avusese loc la Cernobil, pe atunci in URSS. Ceausescu a ordonat masuri de protectie a populatiei abia dupa sarbatoarea de 1 Mai, petrecuta de romani in aer liber (imi amintesc ca am iesit cu colegii la iarba verde - eram prin clasa a X-a). Simt si acum pe limba gustul ciudat al iodurii de potasiu care ne-a fost administrata la liceu.
Mai constienti am fost saptama trecuta de norul de cenusa vulcanica, decat am fost constienti acum 24 de ani de norul radioactiv si de pericolul care ne ameninta .


Tributul platit unui moment de neatentie din partea specialistilor: un oras fantoma, suprafete intinse de pamant contaminate, victimele directe care au pierit rapid, cele care au pierit mai tarziu chinuite de cancere si chiar generatiile urmatoare cu malformatii si boli.
Si lucrurile nu se opresc aici; se stie deja ca sarcofagul de beton in care a fost turnat reactorul, cu pretul vietii multor oameni, are fisuri care se propaga si este nevoie de o noua interventie. Cernobilul face in continuare victime...

Un comentariu:

  1. si eu am abordat astazi aceasta tema!
    înfiorator! se pare ca la fiecare 40 de ani omenirea a fost blestemata sa traiasca o catastrofa! si înca nu am învatat nimic din toate acestea!

    RăspundețiȘtergere