luni, 8 august 2011

refugiul lui Voltaire

Poate ca Voltaire n-ar fi cumparat proprietatea din tinutul liber Gex de la periferia Genevei, daca talentul sau de pamfletar nu s-ar fi remarcat luand in deradere regalitatea franceza. Francis Marie Arouet si-a scris in tinerete primele pamflete la adresa regentului. A fost condamnat si incarcerat in 1717. Si-a luat pseudonimul Voltaire si asa a semnat prima sa opera literara, "Oedip", pe vremea cand inca se afla in inchisoare. Apoi in 1725 intra in conflict cu Cavalerul de Rohan si este din nou inchis, apoi exilat in Anglia. Dupa trei ani de exil si alte opere publicate revine in Franta, dar nu dureaza mult pana devine din nou indezirabil la Paris. Asa ajunge sa-si caute un loc in care sa se refugieze, sa creeze liber si sa-si croiasca o lume asa cum o viseaza. Ajunge la Geneva si nu dupa mult timp afla despre domeniul de la Fernex, o localitate aflata intr-un teritoriu liber numit "Pays de Gex". Cumpara domeniul cu satul Fernex ce abia numara 150 de locuitori, in marea majoritate tarani saraci. Construieste aici un conac, reface o biserica, asaneaza mlastini incurajand agricultura, reface satul dupa planurile sale, daruindu-i un teatru, o fantana, un rezervor de apa, strazi si case salubre, o industrie, prin incurajarea ceasornicarilor elvetieni si altor mesteri si negustori. Si nu in ultimul rand, ofera localitatii reputatia numelui sau, rebotezand-o Ferney-Voltaire. Si-a petrecut aici ultimii 20 de ani ai vietii, cei mai fecunzi ca scriitor, filozof si luptator impotriva intolerantei si fanatismului. Domeniul sau capata reputatia de han al Europei, fiind vizitat de numeroase nume celebre ale vremii. La moartea sa, satul numara peste 1500 de suflete si avea o economie infloritoare.



Penultima zi a sederii noastre la Ferney am dedicat-o castelului Voltaire si fermecatoarei asezari pe care nu vreau sa o numesc "comuna", pentru ca ar insemna mult prea putin. Teritoriul tinuturilor Gex se afla acum in Franta, iar Ferney-Voltaire este comuna franceza cea mai apropiata de granita cu Elvetia, dar si de aeroportul din Geneva.



Interesant de stiut ca la 8 km de Ferney-Voltaire se afla si CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) cu faimosul sau accelerator de particule. Aici se afla si cel mai puternic computer din lume si tot aici a luat nastere internetul (World Wide Web). Exista fizicieni romani la CERN, dar Romania nu este membra a organizatiei, desi tari ca Bulgaria si Ungaria sunt membri cotizanti.

Un comentariu:

  1. Frumos! Pacat ca ati avut parte de prea multa ploaie... Dar, in fine, parca si ploaia este mai placuta decit canicula in exces! :)

    RăspundețiȘtergere