vineri, 29 iulie 2011

un sat... inflorit

Inca din prima zi a vacantei noastre am fost supusi unui test dur, pe care credem noi ca totusi l-am trecut, avand in vedere cum s-a incheiat ziua.

Inca din ajun norii jucau leapsa pe cer, fara sa le pese ca ne uda in goana lor. Alpii abia se intrezareau si asta nu parea a fi un semn bun pentru prima zi a vacantei. Orice planuri am fi avut pentru vizite in Alpi la altitudini ridicate erau puse sub semnul intrebarii.



Am hotarat totusi ca in prima zi sa ne tinem de planurile initiale, indiferent de vreme. Asa ca, desi duminica a inceput cu o ploaie torentiala, ne-am urcat in masina si am pornit spre... Yvoire, la numai 40 km de Ferney-Voltaire. Am traveresat cantonul Geneva si am trecut granita cu Franta pentru doar cativa km in regiunea Rhone-Alpes pentru a ajunge la "le village fleuri".

Despre Yvoire aflasem anul trecut, plimbandu-ne in Geneva pe faleza Lacului Leman. Mi-am propus ca la urmatoarea calatorie sa o includem in traseu si acum ne consideram norocosi ca am facut-o, chiar si pe ploaie.



Daca vremea ne-ar fi ajutat, cu siguranta am fi preferat vaporasul din Geneva pana in micul sat Yvoire. Satul este consierat cel mai vechi burg medieval locuit din Franta, iar in ultimii 50 de ani si-a legat istoria de flori. Initial sat de pescari, Yvoire este situat pe o mica peninsula care ingusteaza Lacul Leman, impartindu-l in "lacul mic" si "lacul mare". Castigator a numeroase premii horticole, satucul este renumit prin existenta Gradinii celor 5 simturi (Jardin des Cinq Senses), aranjata ca un labirint menit sa incante toate simturile.



Din pacate ploaia torentiala ne-a impiedicat sa vizitam gradina, insa nu ne-a impiedicat sa ne bucuram de frumusetea caselor, a pontonului unde am hranit lebedele si ratustele, a numeroaselor magazine si restaurante cochete.



Dupa-amiaza era programat un concert in aer liber in piata de langa biserica, insa scena uda a ramas goala (spectacolul a fost anulat din cauza vremii). Yvoire trebuie neaparat revazut intr-o zi cu soare.



Am stat in frigul de 12 grade si ploaia torentiala cat am putut, ca sa vedem totusi satucul itoresc si spre dupa-amiaza am hotarat sa ne-ncercam norocul pe malul celalalt al lacului, la Nyon.

3 comentarii:

  1. frumooooos! prima voastra pagina a jurnalului de vacanta este ca rupta din cartile de povesti. Ce înseamna sa ai soarele în suflet! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb, superb :)... Pacat ca a plouat.. !

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Carmen: Asa ne-am si simtit, ca in povesti :))) O mica perla aflata atat de aproape de Geneva!! Cat depre vreme... stiam ce ne asteapta, asa ca singura alegere era buna-dispozie.

    @ Ninu: Pacat doar ca nu am putut vizita gradina, dar ramane pe alta-data.

    RăspundețiȘtergere