joi, 30 mai 2013

Bach to Basics

Dupa o alta zi petrecuta la tara printre randurile de vie, aseara mi-am permis un rasfat la care de ceva vreme am sperat - un concert Alexandru Tomescu la Catedrala Romano-Catolica Sf Iosif din Bucuresti. Pentru ca era anuntata intrare libera, fara bilete, am plecat de-acasa ceva mai devreme si am avut astfel ocazia sa particip la liturghie.


A fost pentru prima oara cand am participat la o slujba intr-o biserica catolica si asa am aflat de sarbatoarea de astazi, Trupul si Sangele Domnului, pe care noi ortodocsii n-o avem in calendarul religios. Stiam ce semnifica eucharistia, dar nu stiam ca se si serbeaza. Am aflat mai multe de la preotul catolic, care a povestit despre originile indepartate ale acestei sarbatori. Carmen i-a dedicat astazi o pagina pe blogul ei si astfel am aflat ca sarbatoarea este atat de importanta, incat este zi libera in landurile majoritar catolice din Germania.



Am avut cateva momente sa admir biserica in interior, desi n-am reusit sa fac prea multe poze, caci s-a umplut rapid de lumea care la fel ca mine aflase ca in seara aceasta Alexandru Tomescu va canta Bach la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu la care a castigat prin concurs dreptul de a canta timp de cinci ani. Violonistul este celebru nu doar pentru talentul sau, dar si pentru faptul ca de ani buni organizaeaza turnee de popularizare a muzicii clasice. Turneul Stradivarius de anul acesta s-a numit "Bach to Basics" si a fost dedicat strangerii de fonduri pentru fundatia "Hope and Homes for Children" din Romania. 

In ciuda faptului ca in scurt timp biserica a devenit neincapatoare si oamenii se straduiau sa stea oriunde se gasea loc liber, in clipa in care violonistul a inceput sa cante, toate agitatia a incetat prin farmec, iar sonatele si partitele de Bach pentru vioara solo BWV 1001-1006 si-au facut loc de indata in sufletul fiecaruia. Fiecare parte a concertului aducea in biserica lumina de o alta culoare, in acord cu atmosfera muzicii - albastru, rosu, violet. Probabil in pregatirea sarbatorii de a doua zi, sfantul lacas era plin de flori - crini si trandafiri, asa incat pana la urma aproape toate simturile ne-au fost incantate. 




Am plecat tarziu spre casa, relaxata si cu zambetul pe buze, in ciuda oboselii de peste zi, cu aceeasi convingere ca un concert intr-o biserica catolica este cu adevarat un eveniment deosebit.

Mai multe imagini si impresii proaspete despre turneul Stradivarius de anul acesta gasiti chiar pe pagina de Facebook a lui Alexandru Tomescu.

6 comentarii:

  1. ce seara placuta! ma bucur mult pentru tine, Alina draga! Concertele ascultate într-o biserica umplu sufletul de bucurie si inima rezoneaza cu fiecare nota muzicala. Este o atmosfera indescriptibila!
    Cat despre sarbatoarea catolica Fronleichnam, este zi nelucratoare doar în landurile cu populație predominant catolică : Baden-Württemberg, Bavaria, Hessa, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat, Saarland. Evanghelicii nu serbeaza aceasta zi.
    In Germania, apartenenta religioasa este declarata si trecuta în actele de identitate. Deasemenea impozit pentru biserica se opreste automat pe statul de plata, de aceea, evidenta este foarte clara, cine si la ce religie a aderat.

    O zi minunata va dorim! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen! Mereu uit de diferenta aceasta confesionala intre catolici si protestanti de la voi. Va pup!

      Ștergere
  2. O seară deosebită, cu adevărat.
    Frumoasă povestirea ta, , a redat solemnitatea momentului. Mulţumesc!
    O zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut Anstasia! Sa inteleg ca ai fost si tu acolo? :) O zi frumoasa si un weekend placut iti doresc!

      Ștergere
  3. Acum ani buni în urma am fost în aceasta catedrala! Fiica mea avea o colega si prietena, care era catolica si am fost atunci pentru "prima împartasanie". Cred ca asa se zice nu? Cum a fost? Am avut atunci impresie ca sunt în rai! Desigur atmosfera si poate frumusetea bisericii mi-au dat simtamantul acesta! De cate ori aud de catedrala catolica, imi tresara sufletul de bucurie! Ce bine ca mai este si nu au demolat-o!
    pupici Alina, multumesc de postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut postarea, Minnie draga!
      Da, cred se numeste cred asa, prima impartasanie, desi eu am auzit si de comuniune (in biserica anglicana, de ex), dar cum si eu sunt ortodoxa, nu stiu prea multe despre obiceiurile catolice :) Si mie mi-a placut slujba si de la concert am mers spre statia de autobuz cu o doamna pensionara din Drumul Taberei, care-mi povestea ca ii place atat de mult biserica romano-catolica din cartierul ei (cu hramul Adormirea Maicii Domnului), incat se intampla destul de des sa asiste si la slujbele de acolo :)
      Catedrala Sf Iosif a avut un destin crud dupa revolutie, nu doar pentru ca greu au fost gasite fonduri pentru renovare (in interior inca mai sunt schele (se vad si in cateva din poze), dar o firma s-a apucat sa construiasca o uriasa cladire de birouri chiar langa catedrala, desi biserica a facut tot posibilul sa impiedice contruirea acestei cladiri care a afectat serios fundatia catedralei. In cele din urma, la presiunea opiniei publice, primaria s-a sesizat in ultimul moment ca firmei respective ii lipsea o autorizatie si asa acum este silita pe cheltuiala ei sa darame acest edificiu; cladirea a ramas goala dupa scandal si nu se stie daca cineva o va mai darama sau nu, dar raul este deja facut.
      Te pup si eu cu drag, Minnie!

      Ștergere