joi, 12 iulie 2012

alegeri...

Nu stiu daca titlul articolului "unde te poate duce mersul trenurilor" sau chiar continutul sau a atras numarul mare de cititori, dar mi-am propus sa continui azi cu un nou episod din seria despre scoala in Anglia.

De ce "alegeri"? Pentru ca asta este ceea ce are de facut un parinte care se hotareste sa-i ofere copilului educatie in alta tara - un sir foarte lung de alegeri. Prima si cea mai grea - cand este cel mai potrivit moment sa trimiti copilul la studii in strainatate? De multa vreme luasem deja hotararea ca o facultate in strainate iti poate oferi numeroase perspective si in Romania, dar mai ales in afara ei. In ultimii ani insa, asistand direct la declinul sistemului educational de la noi si in primul rand la instabilitatea sa, ne-am gandit ca e posibil sa facem acest pas chiar din liceu; un liceu in strainatate este garantia unui invatamant de calitate si ofera avatajul invatarii la perfectie a unei limbi straine. Ce stiam eu si ce mai auzisem era ca inscrierile la liceele bune incep destul de devreme, chiar cu doi ani inainte. Ok, dar de unde incepi sa cauti? Norocul nostru a fost mersul trenurilor :) Dar sigur as fi aflat despre acel targ de licee pentru ca l-am vazut apoi promovat de televiziuni pe la jurnalele de stiri sau poate l-as fi descoperit promovat in alt loc pe internet. Si pentru ca suntem in Romania, nici optiunile nu sunt prea multe. Noi am avut de ales intre agentia organizatoare a targului si initiativa proprie.  Ulterior am aflat si de o alta agentie, insa aceasta cerea o taxa de inscriere in programul lor pentru studii in strainate.

La targ ne-am dus toti trei, adica am luat-o si pe Maria, caci am preferat sa o implicam de la inceput in tot ce aveam sa intreprindem, tocmai pentru a vedea si intelege mai bine despre ce este vorba. Am vizitat impreuna standurile catorva licee si am inceput sa invatam si sa intelegem mai bine despre sistemul de invatamant britanic (cel mai bine reprezentat). Am aflat astfel ca nu vom putea inscrie copilul la o scoala de stat (mai ieftina, desigur) pentru ca nu avem rezidenta in tara respectiva si o mare parte din scoli (de stat sau independente) nu ofera inernat. A fost prezentata o singura scoala de stat cu posibilitatea de a accepta elevi straini in internat - Hockerill. Admiterea era considerata foarte selectiva, iar conditiile de internat nu s-ar fi ridicat la nivelul pe care-l putea asigura o scoala independenta.

In a doua zi de targ am participat la multe prelegeri oferite de consultantii romani si de reprezentati ai scolilor inscrise la targ. Am aflat astfel ca parintii romani sunt reticenti in a-si trimite copiii la scoli in strainatate la varste mai mici, majoritatea prefera ultimii doi ani de liceu. Totusi, studiile par a demonstra ca adaptarea copiilor la scoala in strainatate se face mai usor in jurul varstei de 13 ani decat la 15-16 ani. Cu aceasta ocazie am aflat ca principalele trepte de inscriere la scoala in Anglia sunt 7, 11, 13 si 16 ani. Desigur, scoala poate fi schimbata oricand, dar cele mai multe locuri in scoli le sunt oferite acestor categorii de varsta. Si pentru ca Maria nu a implint 13 ani pana in august, nu putea fi inscrisa in anul urmator, ca sa inceapa acolo direct cu prima clasa de liceu. Asa ca optiunea ar fi fost sa mai asteptam un an ca sa o inscriem acolo in primul an de liceu sau sa facem inca un sacrificiu financiar si sa o inscriem chiar din acest an la scoala, mai ales ca ar fi fost sanse mari sa intre, incadrandu-se in treapta de inscriere de 13 ani. Alegeri-alegeri... A fost una dintre cele mai grele alegeri si la doua luni dupa targ inca nu eram hotarati cum vom proceda. Desigur, daca banii nu ar fi fost numarati, alegerea ar fi fost mai simpla; nu are rost sa mai stea un an in invatamantul romanesc, cand anul acesta ar putea fi considerat ca an de acomodare la scoala unde va incepe liceul.

Cum procedeaza insa parintii britanici? Si aici este o adevarata dezbatere, pentru ca nici acolo o scoala independenta nu este la-ndemana oricui inca din clasele primare, chiar si englezilor din clasa mijlocie, mai ales ca in general sunt cam doi copii intr-o familie. Si atunci parintii britanici procedeaza cam la fel; isi lasa copiii la scolile de stat pana la 11 sau 13 ani, apoi ii trimit la o scoala independenta de top, fie langa casa, fie la o scoala cu internat (boarding school). De ce? Pentru ca si acolo invatamantul de calitate este garantul admiterii la o facultate buna in Anglia sau peste ocean, in SUA, iar asta se intampla cu succes intr-o scoala independenta. Exista topuri prestigioase (ca cel publicat de Financial Times) cu cele mai bune scoli, iar prezenta intr-un astfel de top inseamna rezultate excelente ale copiilor, atat la treapta a doua (cum ii ziceam noi... da si la ei exista!) numita GCSE - General Certificate of Secondary Education, cat si la bacalaureat. De asemenea, de ajutor au fost si site-urile "best-schools" - unde puteai filtra cautarea pe scoala cu internat, mixta sau de fete/de baieti (da, inca exista si au rezultate foarte bune!) cu bacul englezesc (A-level) sau international (IB) sau ambele - si "good schools guide" unde afli mai multe despre scolile din lista ta si despre atmosfera de acolo. Alte si alte alegeri...

Concluzia? Invatamantul in Anglia are o traditie bogata si in ciuda transformarilor prin care trece de secole, poate asigura performanta la cele mai inalte cote. Englezii au stiut sa capitalizeze acest avantaj si au transformat acest sector intr-o adevarata industrie, care functioneaza chiar si in aceste timpuri dificile, pentru ca un invatamant de calitate este oricand necesar intr-o societate care doreste sa prospere. Noi am avut traditie in invatamant si scoli bune, dar e suficient sa ne uitam ce se intampla de ani buni cu bacul si cu testarile nationale la clasa a opta si chiar in invatamantul superior ca sa ne dam seama ca suntem departe de a fi pe drumul cel bun. Tot mai multi tineri pleaca la studii in strainatate si foarte putini se mai intorc.

Ne-au trebuit doua luni ca sa ajungem la o lista scurta de scoli la care sa o inscriem pe Maria pentru admitere, dar despre asta intr-un episod viitor :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu