vineri, 14 octombrie 2011

suflet rebel - 23

Astazi vom trece o granita pe care rockul a inceput sa o construiasca prin anii '80, atingandu-i culmile la inceputul anilor '90. Daca peste ocean R.E.M. canta un rock mai aparte, la Dublin un grup format in '74 din adolescenti talentati incepe sa-si faca auzit sound-ul cu totul special pe la jumatatea anilor '80, dar mai ales la inceputul anilor '90 - timbrul special al vocii lui Bono (Paul David Hewson) si chitara lui The Edge (David Howell Evans), caci despre U2 voi scrie astazi. Intermezzo-ul pe care vi l-am oferit vinerea trecuta apartine albumului "October", un album de inceput din '81 care continea teme spirituale. Totusi in '87 au dat lovitura la nivel international cu albumul "The Joshua Tree". In prima saptamana de la lansare, in Marea Britanie se vandusera 250.000 de albume. Un record absolut pentru acea perioada. Cum putea fi altfel cand includea hituri ca "With or without you" si "I still haven't found what I'm looking for" sau "Where the streets have no name"?


Ce pot sa mai spun? Clar in topul irlandezilor preferati :)))
O alta turnura in stilul formatiei are loc la inceputul anilor '90 odata cu lansarea albumului "Achtung Baby" cu hituri ca "One", "The Fly", "Mysterious Way". Rockul alternativ s-a potrivit cel mai bine formatiei care cucerise deja un loc fruntas in topul celor mai indragite formatii rock. Pe mine muzica lor ma energizeaza si cand ii ascult ziua devine "Beautiful Day".Incepand din anii '80, numele U2 a devenit sinonim cu actiunile umanitare si de caritate din toata lumea, constienti fiind ca succesul lor poate insemna si succesul unor campanii menite sa le intinda o mana de ajutor celor defavorizati.

Intrarea in mileniul 2 a insemnat un nou album de succes "All that you can't leave behind" (2000), iar melodia "Beautiful Day" a fost rasplatita cu un Grammy:Urmatorul album "How to dismantle an atomic bomb" (2004) a insemnat si o colaborare fructuoasa cu Apple ;) primul single de pe album "Vertigo" fiind folosit intr-o reclama pentru iPod (pentru care nu au cerut niciun ban!!!), ocazie cu care a fost lansata si o serie limitata U2 iPod .Iar in 2005 Bruce Springsteen i-a prezentat in Rock and Roll Hall of Fame, la sase ani dupa ce Bono l-a prezentat pe The Boss cand acesta a fost inclus in panoplia mondiala a rockului.
Sper ca v-am energizat suficient pentru weekendul care urmeaza. Sau mai merge inca o doza? Trebuie sa recunosc ca mie nu mi se pare niciodata destul :)Weekend placut!

2 comentarii: