joi, 5 mai 2011

cinco de mayo

O zi ploioasa, rece si mohorata. M-am hotarat sa nu cedez atmosferei triste si mi-am indreptat gandurile in celalat capat al emisferei, unde o sarbatoare a mandriei si patriotismului a depasit de mult granitele Mexicului.

Nu stiu prea multe despre Mexic, dar stiu ca exista "Cinco de Mayo". Ca orice straniero, mult vreme am confundat aceasta sarbatoare cu Ziua Independentei Mexicului (in fata Statelor Unite), ba mai mult, datorita notorietatii ei, am crezut ca este Ziua Nationala a Mexicului. Nimic mai neadevarat! La 5 mai 1962, o armata mica de mexicani a tinut piept si a invins numeroasa armata invadatoare... franceza! Da, dupa razboiul americano-mexican, Imparatul Napoleon al II-lea a avut ambitia sa instaureze un al doilea imperiu pe noul continent. Si a si reusit pentru scurta vreme. Totusi... patriotismul si mandria nationala a mexicanilor a invins la Puebla in acea zi de 5 mai 1862, sub conducerea generalului Ignacio Zaragoza Seguin. O astfel de zi nu trebuie uitata si de aceea, in fiecare an, mexicanii din toata lumea o sarbatoresc cu aceeasi mandrie.

Ay-ay-ay-ay-aaaay! Viva la fiesta!

7 comentarii:

  1. http://lhutanu.blogspot.com/2011/05/happy-cinque-de-mayo.html

    RăspundețiȘtergere
  2. te-am vizitat, Lumi :)
    m-am bucurat ca am avut acelasi gand; in plus, voi traiti sarbatoarea pe viu :)))
    Happy Cinco de Mayo!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumoooos!
    La noi e soare si se va face vreme de plaja :) hm... cica, duminica!

    RăspundețiȘtergere
  4. Recunosc,Alina,că n-am știut de această sărbătoare!Mulțumesc de informare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vremea a fost generoasa cu voi anul acesta. Surprizele neplacute le-a pastrat pentru noi. La noi se-anunta vreme in racire in weekend, dar macar nu va ploua. Sa-i zambesti soarelui si din partea mea :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere, se-cret! In sudul SUA, in zonele cu populatie de origine mexicana este foarte populara; pana si americanii se bucura sa participe. Am remarcat-o intamplator in filmele americane si apoi am auzit americani vorbind despre aceasta sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere