luni, 1 iunie 2015

parfumul iei

Cand muza te-a parasit si simti ca nu mai ai inspiratie, fii rabdator, caci sigur iti va trimite cineva o provocare care-ti va starni din nou pofta de a scrie. Multumesc, Mirela! Astazi m-am simtit din nou inspirata de tema propusa in Clubul Condeielor Parfumate.

Povestea-i scrisa-n panza deasa
tesuta-n claca vesela din casa
cu pridvor si cu uluci la poarta.
E scrisa-n pasi marunti
de fire moi si dese
cu rost stravechi ascuns
in semne-atent alese.

In ea ma simt mereu acasa,
e haina sufletului meu
Istoria se-aduna-ntr-ansa
si se-mpleteste cu destinul meu.

Parfumul iei are radacini adanci; isi trage seva din timpuri stravechi, din campuri proaspat cosite, din florile ce zambesc adunate-n cununi pe fruntea fetelor ce dantuiesc in hora de Sanziene. Are puterea de seductie a busuiocului purtat in san sau in cosite alaturi de-un descant stravechi si farmecul proaspat al florii de levantica ce sta de paza in lada de zestre.

Mi-l imaginez ca pe-un parfum ce surprinde prin simplitatea proportiei, a bunului gust primordial; rimeaza bine cu creativitatea si intuitia nativa, caci ce altceva se poate potrivi cu unicitatea fiecarei impunsaturi a acului? Aroma sa se naste din pasiune, asa cum orice ie se coase cu dragoste si cu rabdare. Este unic si irepetabil, asa cum ia pe care o cosi se defineste prin trecutul, prezentul si viitorul tau. Un parfum ce-ti va ramane intiparit in memorie asa cum in ie se pastreaza esenta a generatii de bunici, mame si fiice.

Chiar daca nu sunt o mare pasionata de parfumuri, daca cineva mi-ar cere parerea despre parfumul ce-ar putea fi purtat cu o ie, sunt bucuroasa sa pot face cateva sugestii pornind de la sticlutele pe care le-am avut in mica mea colectie. Recomandarea mea ar fi sa alegeti un parfum discret, care sa accentueze frumusetea iei dupa principiul "less is more", dar care sa aiba o nota de baza suficient conturata incat sa lase o amintire de neuitat.

Pentru mine un prim astfel de exemplu este "Sotto Voce" al Laurei Biagiotti, un clasic de o feminitate incontestabila. O alta recomandare este "Pour Femme" al lui Yohji Yamamoto, care te vrajeste de la prima vedere inainte sa-ti cucereasca alte simturi. Cutia, ambalajul acestui parfum a fost pentru mine o experienta la fel de incitanta ca parfumul in sine. Si nu ma pot retine sa-l citez pe designerul japonez: “Every woman uses perfume too much. Japanese people don’t smell; they use the  scent on the kimono but they don’t  put it on the body – this tradition is  still there. So scent is a memory – it stays on the chair after she left. We Japanese have a tendency to enjoy the  emotion of missing, enjoying the  memory [more than the event].” Si nu-mi puteam incheia recomandarile fara un parfum frantuzesc "Enjoy" de Jean Patou, de un rafinament aparte, aproape ca va trece neobservat dac-am prefera notele tari, dominante, persistente. Totusi, odata ce se face simtit, cu siguranta acest parfum se imprima puternic in memoria olfactiva cu notele sale aparte.

Va las pe voi sa potriviti aceste parfumuri iilor pe care le-am cusut, caci trebuie sa recunosc, la cusut ma pricep mult mai bine :)









6 comentarii:

  1. Scrisul tău are curgerea lină, discretă, dar fermecătoare a cusăturilor iei, a ”x”-urilor care creează modele desprinse din lanuri de grâu cu maci înfloriți, din zări senine acoperind în oglinda dimineții câmpurile înflorite, din istorii străvechi șoptite celor ce sunt și vor fi! E curgerea lină a râurilor iei, acele cusături care coboară asmeni pârâurilor cu apă limpede. E vers și simțire...Eu îți mulțumesc pentru o scriitură de calitate, plină de sens, simbol și iubire pentru cusătură, deoarece în modestia ta, ai lăsat doar o mică notiță despre superbele ii cusute chiar de tine. Sunt admirabile, eu mă minunez încă, e artă la superlativ! Cusutul unei ii presupune nu doar răbdare și știință, ci multă pricepere și chiar talent. Te felicit și sunt mândră că ai onorat cu prezența ta distinsă, povestea noastră parfumată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Mirela! Acum chiar m-ai lasat fara cuvinte :) Ma bucur tare mult ca ti-au placut cele scrise de mine. Cuvintele tale frumoase mi-au mers la suflet si-mj dau incredere; ele vin de la o artista consacrata si pentru mine asta inseamna enorm.

      Ștergere
  2. Am lăsat a doua parte a comentariului special pentru parfumurile aduse de tine în vecinătatea frumoaselor ii. Spui că nu te pricepi, dar eu văd că numai parfumuri de calitate și de o feminitate deosebită ai avut, sau mai ai încă, în colecție. Sotto voce e atât de suav, o șoaptă fructat-condimentat-florală, în timp ce Pour Femme e însăși portretul unei frumoase femei...Interesant, nu știam că japonezii nu se parfumează direct pe piele, acum aflu. Și recunosc că nu cunosc Enjoy al lui Jean Patou, dar am avut marea bucurie să savurez al său Joy (dintr-o mostră!) și m-a fermecat. Ai creat un portret parfumat al feminității, magic asemeni iilor tale superb cusute. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela draga, aceste parfumuri mi-au fost daruite de-alungul timpului; n-am stiut de existenta lor pana le-am primit. Rareori mi s-a-ntamplat sa intru intr-o parfumerie sa-mi cumpar sau sa aleg un parfum pentru mine. Prin urmare ma simt norocoasa; chiar aveam emotii despre cum vor fi primite aceste recomandari. Acestea parfumuri sunt pentru mine de neuitat, asa cum modelele iilor pe care am ales sa le cos mi s-au lipit de suflet. Multumesc inca o data pentru aprecieri! Ma simt onorata si de-a dreptul coplesita!

      Ștergere
  3. Alina, deci la tine s-a potrivit tema aleasa de mine ca manusa! Pot sa-ti spun ca am ramas si eu cam fara cuvinte cand am vazut iile pe care, cum spune Mirela, le lasi discret la sfarsit, desi ele is munca cea mai grea si migaloasa.Altfel spus, e uimitor!
    N-am stiut nici eu de felul de a se parfuma al japonezelor.
    O seara placuta! Ia sa ma duc sa-mi fac si eu un alt ceai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru apreciere! Ma bucur ca-ti plac iile lucrate de mine; am cautat autenticul inainte de orice. Prima ie (de Banat) am lucrat-o pentru prietena mea din copilarie, Desi pe urmatoarea am inceput-o pentru mine (camasa de Arad), m-am intrerupt ca sa cos o ie pentru o nepotica, cu o altita la care visam de mult - lebedele din motivele de Romanati recuperate de pe fragmente textile. Prin urmare, foarte curand voi vedea gata ia de fetita cu motive oltenesti, iar lista de ii si camasi pe care-as dori sa le cos nu se opreste aici. Cate-as mai face de-as avea mai mult timp si-nca o pereche de maini! O seara placuta! Sper ca ti-a tihnit pauza de ceai.

      Ștergere