marți, 7 aprilie 2015

o saptamana altfel

Un amestec mai putin firesc de muzica si ganduri ma-ncearca de ceva vreme. Le prind astazi in "insectar" ca sa fac loc si putina ordine in haos. O melodie ma bantuie de ceva vreme; am descoperit-o intr-o poveste ecranizata (La Belle et la Bete), insa dupa ce am vazut ca a fost folosita in genericul documentarului lui Ric Burns (New York), va trebui sa caut si vad acest documentar.Mai prind un gand in "insectar" - saptamana aceasta este speciala pentru ortodocsi, Saptamana Mare, a Patimilor. Si ma agat de ceva ce am gasit pe Facebook si care mi se pare tare intelept (da, poti gasi si altceva decat frivolitati pe Facebook :) !)  "In Saptamana Patimilor femeile nu e bine sa se impodobeasca excesiv. Doar in ziua de Paste hainele cele mai frumoase sunt purtate la biserica." si apoi exemplificat atat de frumos de Silvia Floarea Toth cu costumele din impresionanta ei colectie.

sursa foto

O saptamana de post si cumpatare si in acelasi timp o saptamana altfel pentru copiii romani, pentru ca este saptamana in care se face Scoala Altfel, cu mai mult sau mai putin succes.

Sarbatorile ne-ntorc la radacini, la legatura cu credintele si cutumele stramosesti, fie ele crestine sau precrestine. E bine sa le pastram esenta, chiar daca vremurile le-au tot adus inflorituri; tot ce este in plus se va pierde in cele din urma, caci fara esenta isi vor pierde rostul. Ca si cum am putea avea martisor fara snurul alb-rosu, indiferent de talismanele care atarna de el, mereu altele in fiecare epoca.

Hainele frumoase si bucatele de sarbatoare le vom pastra deci pentru Duminica Sfintei Invieri. Sper sa ies cu bine din martea aceasta incalcita (Martea Seaca) si va las cu o superba tinuta de sarbatoare a Silviei Floarea Toth si cu-o horire-a lui Grigore Lese.

sursa foto2 comentarii:

 1. ascultând câtecul interpretat de Grigore Leșe, am simtit un fior puternic... textul mi-a transmis atâta emotie!
  valsul este superb, voi cauta sa vad si eu documentarul de care pomenesti.
  Cât priveste colectia de tinute traditionale, sunt deosebit de placut surprinsa. Ma bucur mult ca ne împartasesti gândurile tale în legatura cu transmiterea si pastrarea traditiilor pur românesti.
  te pup si iti doresc o saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga mea Cramen, si pe mine ma emotioneaza horile lui Lese; el reuseste sa redea esentele cele mai profunde si autentice ale cantecelor traditionale. Ce-i drept si valsul compus de Brian Keane mi s-a lipit de suflet. Silvia Floarea Toth are o colectie impresionanta de costume bistritene pe care le promoveaza cu har. Unele dintre modelele de pe camasile ei au fost deja digitalizate de Ioana Corduneanu in "Semne cusute". Te pup si eu cu drag si dor!

  RăspundețiȘtergere