luni, 14 noiembrie 2011

despre... bijuterii

Am primit aseara (desi o "cocea" de vineri :) ) o leapsa de la Carmen. Desigur pornita de la o doamna, la care raspund doamne si domnisoare ;) Si desi buna parte din copilarie mi-a fost tare ciuda ca sunt fata si nu baiat, trebuie sa recunosc ca nu-mi displac bijuteriile. Putinele mai valoroase pe care le-am avut mi le-au furat hotii care ne-au "vizitat" acum multi ani. Am suferit cumplit si de-atunci am hotarat ca e mai sigur sa nu mai investesc in bijuterii. Si asa am ramas mai degraba cu ceea ce primesc. Si printre cele primite in dar se afla in mod special una care mi-e tare draga. Pentru ca ea imi aminteste ceea ce-am hotarat sa nu uit niciodata, o calatorie in nordul Suediei, la Arjeplog, in tinutul argintului, recunoscut in zilele noastre mai degraba ca pista de testari in conditii extreme ale masinilor europene.

Bijuteria despre care va voi povesti este un lantisor cu medalion executat in stilul traditional al populatiei Sami (laponii asa cum ii cunoastem noi), cei care de mai bine de 10.000 de ani au populat zona nordica a Scandinaviei (Norvegia, Suedia, Finlanda) si Peninsula Kola, amestecandu-se apoi cu vikingii sau cu rusii.


Bijuteria fabricata de artizani din argintul local mi-a fost daruita de Bodil, colega mea suedeza cu care legasem o relatie speciala. Ea mi-a povestit ca medalionul este realizat in stilul traditional Sami pe care-l vazusem la Muzeul Argintului, cu un mic inel de argint care este montat astfel incat sa se miste liber si sa se loveasca de bijuterie la orice miscare, producand un clinchet discret.



De la Bodil am aflat ca medalionul este o reprezentare a Maicii Domnului, probabil din litera M stilizata, asa cum era caligrafiata ea (probabil in stil gotic) pe vremea cand Regina Christina a hotarat sa construiasca primele biserici in nordul Suediei, cu intentia de a crestina populatia lapona.
MUSIC_Vajas_Stargirl_andesomby by Deirdre
O saptamana frumoasa tuturor!

10 comentarii:

  1. Foarte frumoasa !
    Nu am mai vazut asa ceva niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Melly! Be my guest! M-as bucura dac-ai prelua-o si tu :) O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, Ninu! Ceva unic, intr-adevar! Dupa ce vizitasem Muzeul Argintului, care este de fapt un muzeu al laponilor, eram familiarizata cu traditiile, dar cand am aflat si ce simbolizeaza, am fost de-a dreptul fermecata. Poate ca o sa mai scriu despre aceasta vizita si despre un alt obiect specific de artizanat pe care l-am primit cadou atunci. O las insa la dospit pentru alta data :) Cantecul este un jojk (se citeste aprox. "ioic") si mi se pare izbitor de asemanator cu incantatiile indienilor nord-americani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare foarte interesant.
    Mai învăţ şi eu câte ceva dintr-un domeniu pe care oricum nu-l stăpânesc... :)
    Am răspuns şi eu provocării lansate de Carmen, aşa cum am promis aseară... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Max, ma bucur ca l-ai gasit interesant. Tocmai ca sa nu li se para baietilor plictisitoare povestea, am inclus si link-ul cu centrul de testari BMW de la Arjeplog :)) Dar vin acusica si la tine, sa vad ce-ai pregatit pe tema bijuteriilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai tu nu ne-ai prezentat aici doar bijuteria de suflet ci si o bucatica de istorie. Minunata poveste! multumesc mult! pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Carmen, ma bucur ca ti-a placut. Asta am si primit in dar odata cu bijuteria, o bucatica de istorie :) despre care vorbesc de fiecare data cu mare placere. Multa lume remarca medalionul, fiind atat de deosebit si ma intreaba ce reprezinta, iar eu le spun pe scurt povestea lui din Laponia :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoasa. Chiar inedita din punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc, Octavian! Ma bucur a ti-a placut. Te mai astept in vizita la o pauza de ceai.

    RăspundețiȘtergere