sâmbătă, 3 decembrie 2011

a inceput cursa spre... Marte

Space, the final frontier!

Dupa ce la 9 noiembrie 2011, chinezii in colaborare cu rusii au trimis in spatiu de la astrodromul Baikonur un satelit programat sa orbiteze in jurul planetei Marte, americanii nu s-au lasat nici ei mai prejos si au trimis spre Marte un nou minilab numit... "Curiosity" :) sambata trecuta, pe 26 noiembrie :)) cu o racheta Atlas V.


Pentru rusi si chinezi este o premiera, iar lipsa de experienta si-a spus cuvantul cand, dupa doua zile de la lansare, satelitul lor a ramas blocat pe orbita terestra :( in loc sa fie propulsat pe spre orbita lui Marte. Astronomii amatori au fost primii care au confirma  vestea trista ca Phobos-Grunt se roteste inca in jurul Pamantului. Si... fie va fi repus in functiune si trimis spre Marte, fie va cadea pe Pamant cu o cantitate uriasa de combustibil toxic care daca nu va exploda in aer se va imprastia si va produce pagube la sol. In orice caz, in locul unei misiuni care avea ambitia sa aduca pe Pamant prima proba de sol martian, satelitul ruso-chinez a devenit in ultimele cateva saptamani o adevarata bataie de cap.

Americanii au ajuns insa pe Marte, desi au pierdut deja doi roboti de explorare - Mars rovers, dintre cei trei trimisi acolo. Cu putin noroc, Curiosity va ajunge pe Marte anul viitor, in august.

Prima descoperire importanta pe Marte a fost deja facuta: existenta ghetii - gheata inseamna apa, apa inseamna viata la trecut sau la prezent. Urmeaza sa aflam de la Curiosity mai multe despre clima si structura geologica a celei de-a patra planete de la Soare. Dar pentru asta va trebui sa mai aseptam aproape un an.


4 comentarii:

  1. M-am uitat ca un copil mic la animaţie... :))
    Deosebit de interesant. Rămâne de văzut ce ne va trimite de acolo...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu m-am uitat fascinata la acea animatie, Max :)))) Sper sa ajunga cu bine pe Marte mai intai. Este fascinana insa demonstratia de nivel tehnologic la care s-a ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  3. De mult se vorbeste despre Marte si calatoriile spre ea... Iata ca a devenit o realitate! Tehnologia este la inaltime! Sa speram ca vom afla lucruri utile din acesta calatorie...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Lolita! Tehnologic suntem destul de pregatiti sa calatorim spre planetele din jur. Sper sa avem insa si destula intelepciune cand facem asta. Deocamdata cele doua roveruri "pierdute" de americani pe Marte sunt la prorpriu deseuri nereciclabile :(

    RăspundețiȘtergere