vineri, 23 decembrie 2011

Buna dimineata la Mos Ajun!

Din anii copilariei, ce par acum asa departe, razbate ca un ecou urarea cu care colindam ulitele satului pe langa Bucuresti: "Buna dimineata la Mos Ajun!" Porneam grupuri-grupuri cu putin inainte de miezul noptii, cu o sacosica sau o traistuta atarnata de gat in care adunam rasplata colindului - covrigi, nuci, mere, iar cei mai norocosi - portocale. Vremurile erau grele, dar gospodarii ieseau la poarta si-i asteptau pe colindatori cu cosurile de covrigi si bunatati. Strigam cat ne tinea gura, ca sa meritam rasplata si colindam acolo unde oamenii cereau mai mult decat "Buna dimineata...". Altii imparteau pomana in noaptea care vesteste Ajunul Nasterii Domnului Isus, asa ca puteam primi si cozonac, prajitura si lumanari aprinse, iar cei mai mari se puteau cinsti cu un pahar de vin intru pomenirea sufletelor celor morti. Cu timpul viata a devenit si mai grea si cand am mai crescut, tot mai putini tineri ieseau la colindat; partidul ura obiceiurile care adunau multimile de oameni. Ciudat e ca nici dupa '89 traditia nu a revenit in satul de langa Bucuresti; strazile sunt pline acum de masini, tinerii ies mai greu din case numai pentru un covrig si cateva nuci, iar gospodarii nu-i mai asteapta decat pe micutii care se incumeta sa colinde, dar pe bani. Raman cu amintirea obiceiului si cu speranta ca vom trai si ziua in care copiii vor colinda acceptand orice le-ar oferi gazda, caci sa nu uitam, traim vremuri dificile si acum. Va urez si eu "Buna dimineata la Mos Ajun!" si va doresc sa incheiati cu bine pregatirea celor de trebuinta de Sarbatoarea Craciunului. Sa pastrati mai departe in suflet cel mai de pret dar - credinta.

3 comentarii:

  1. :( M-ai impresionat sincer... Din pacate nimic nu mai prea exista din ce era odata, in satul meu colindatorii au disparut complet, au fost inlocuiti de Romii obraznici care nici macar nu colinda, vin doar dupa bani, cozonac si alcool...
    De aceea acum a devenit o rusine mersul la colindat :(
    Chiar sant curios anul acesta cum va fi :))))deoarece mi-am pregatit aparatul sa filmez... si sper la ceva interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ninule draga, si eu am devenit nostalgica dupa felul in care traiam noi in copilarie colinda. Sunt amintiri frumoase, care nu se vor sterge. Imi amintesc si-acum cum veneam acasa si ne desertam traistutele, sa vedem care-a avut mai mult succes, apoi imparteam totul frateste. Din pacate disparitia colindatorilor nu e un semn bun; colinda adevarata porneste din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbatori fericite cu bucurii alaturi de cei dragi!
    Craciun luminos!

    RăspundețiȘtergere