vineri, 25 septembrie 2015

pasarea maiastra a cantecului romanesc

"În pelegrinările mele prin ţară, caut şi ascult cu atenţie şi răbdare cântecele ţăranilor. Încerc apoi să pătrund bine muzica, ritmul şi sensul cuvintelor, mai cu seamă sensul cuvintelor. Aflu obiceiurile de prin partea locului şi apoi procesul este foarte complicat. Se bazează pe observaţie, pe concentrare, pe o muncă migăloasă şi perseverenţă. Nu le interpretez imediat cântecele mele, cântecele culese. Le las mai întâi să-mi răsune în inimă şi mult mai târziu, luni sau poate ani mai târziu le transmit oamenilor. Ani sau luni mai târziu le fac să circule mai departe."

"Niciodată n-am cântat altceva decât cântece populare româneşti. Veniţi de prin împrejurimi şi din îndepărtări la oraş, ţăranii aciuiţi prin mahalaua noastră, după ce-şi lăsau lucrul, cu voci când înflăcărate, când domoale, cântau cântecele de acasă. De la ei ştiu cânta, de la ei, de la taica şi de la mama. Multă vreme mi-au rămas în suflet cântecele acelea triste, tărăganate, cu alean, de blestem, de răzbunare, de revoltă, bocete, cântece de leagăn, cântece de nuntă."
                                                                                               Maria Tănase

La 25 septembrie 1913 se nastea in Mahalaua Caramidari din Bucuresti, Maria Tanase, fiica unui oltean si a unei ardelence. Cati ne mai amintim de ea astazi? Exista un ansamblu folcloric in inima Olteniei care-i poarta numele si... cam atat. Pe internet cineva de buna credinta i-a facut o pagina Wikipedia. Ati auzit de vreun muzeu care sa-i fie inchinat marii noastre interprete? Ma intreb ce s-a ales de lucrurile ei, de costumele ei? Am cautat cu incapatanare poze cu Maria Tanase in costum popular si am gasit pe facebook un album in care-au fost adunate astfel de imagini, pe pagina Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau. Bravo lor!





Am descoperit intamplator un documentar realizat de TVR (al carui titlu l-am imprumutat si eu) cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase, in care am descoperit-o cu mare bucurie in fotografiile prezentate purtand un costum de Arad.


Zilele acestea i-am ascultat mai mult ca oricand melodiile, dorindu-mi ca cineva sa fi pastrat costumele ei si sa ne poata spune povestile lor, asa cum ea a simtit nevoie sa culeaga si sa ne redea cantecul romanesc.











"Uneori mă încearcă sentimentul că melodiile îmi vin de undeva, de departe, din străfundul conştiinţei populare, se furişează în mine, visând parcă, le ascult şi le interpretez."
                                                                                                   Maria Tănase

4 comentarii:

  1. minunat omagiu adus celei mai mari cântarete ale României. Putini artisti au reusit sa redea, sa transmita caracter popular românesc asa cum a reusit Maria Tanase!
    Superbe melodiile pe care le-ai selectat! Fiori de placere mi-au electrizat si ultimul fir de par... O voce sublima!
    Pup ♥ Start bun in weekend :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen draga! Chiar eram un pic trista ca postarea mea n-a emotionat pe nimeni; ma bucur ca ti-a placut. Maine va fi inmormantata la Ghencea si Lucretia Ciobanu (avea 90 de ani). Se duc pe rand toti artistii nostri de mare valoare si nu stiu zau daca are cine le lua locul... Weekend frumos va dorim si noi!

      Ștergere
    2. draga mea, eu te citesc cu multa placere si iti sunt fidela de la începuturi :) Cu siguranta te citesc si altii, poate prea timizi sa lase aici un comentariu.
      Lucretia Ciobanu s-a dus?! Dumnezeu sa o ierte! înca un artist de valoare s-a dus spre ceruri...

      pupici si îmbratisari ♥ Fârtatilor si Motanilor

      Ștergere
    3. Ei, nu-i vorba de cati ma citesc, ca asta mai vad si eu prin statistici, dar sa scriu despre Maria Tanase si sa simt ca nu exista ecou, pare un pic cam trist, nu-i asa? De-aia m-am entuziasmat ca tu chiar te-ai bucurat de ce-ai gasit in articol. In alta ordine de idei, eu chiar ar trebui sa bag capul in pamant de rusine, ca nu reusesc de multe ori sa tin pasul cu cat scrii tu pe blog. Pupici si de la noi!

      Ștergere