sâmbătă, 12 septembrie 2015

Dido si Elizabeth

Am vazut de curand un film care m-a impresionat si pe care ma gandesc sa vi-l recomand. Este inspirat de fapte reale, asa cum frumusetea celor doua verisoare, Dido si Elizabeth a inspirat autorul acestui portret comandat de bunicul lor.

sursa foto

Fiica mulatra a unui capitan englez cu descendenta nobila, Belle este lasata in grija bunicilor paterni dupa moartea mamei sale si nevoita sa-si caute permanent locul intr-o societate rigida, guvernata de legi ce nu lasau libertate nici sclavilor, dar nici femeilor. La un moment dat chiar te intrebi cu ce e mai bine ca Dido nu este sclava, cata vreme societatea ar fi transormat-o oricum intr-o proprietate a viitorului sau sot. Dincolo de jocul exceptional al actorilor britanici, de asteptat de la Tom Wilkinson si Emily Watson (mereu o incantare) si surprinzator de nuantat la tinerii Gugu Mbatha-Raw si Sam Reid (ah, actorii australieni!), filmul dezvaluie o profunzime la care cu regret trebuie sa spun ca "12 ani de sclavie" n-a reusit sa ajunga. O surpriza neasteptata in rolul mostenitorului Ashford, Tom Felton, nimeni altul decat Draco Malfoy din seria Harry Potter. O coloana sonora de o sensibilitate pe masura emotiilor din film sub semnatura lui Rachel Portman, o regie impecabila semnata de Amma Asante, o distributie pe masura si o poveste ce merita spusa sunt argumentele care sper sa va convinga sa urmariti filmul "Belle" (2013).



7 comentarii:

  1. daaaa, am vazut filmut si tare tare mult mi-a placut! Multe teme sunt aboordate în acest film, plus ca imaginile sunt deosebite, actorii frumosi si talentati! Am fost deosebit de miscata de corectitudinea si manierele delicate ale familiei William Murray, 1st Earl of Mansfield, atât ducele si sotia acestuia, cât si nepoatele. Oameni frumosi, cu minti sclipitoare si gratioase, oameni cu caractere ferme, demni, subtili, ingeniosi si fini, o familie cu totul si cu totul deosebita!
    Fiecare scena din film m-a emotionat si am savurat fiecare schimb de replici, fiecare gest! Atâta frumusete nu am mai vazut decat in filmele bazate pe romanele scriitoarei Jane Austen.
    Nota mea: 10 plus ☺



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a lasat aceeasi impresie placuta! Intr-adevar, o cinematografie deosebita semnata de un tanar director de imagine - Ben Smithard.

      Ștergere
  2. Am vazut filmul si - chiar daca nu retin amanunte despre viata primei aristocrate “de culoare” (mi-am amintit unele vizionand secventele) - stiu ca m-am revoltat in sinea mea la multe scene, ba chiar m-am enervat. :) Si-o sa ma intreb mereu: oare ce-i face pe unii oameni sa fie atat de… necrutatori cu altii, chiar si cu cei neajutorati (sau in special cu aceia)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Diana! Asa este, niste reguli foarte stricte si pentru noi, cei de astazi, aberante. Cum spunea si John Davinier, o societate nu poate progresa cand are legi care incalca conditia umana... A mai trecut un secol de la abolirea sclaviei pana la emanciparea femeii (care se afla tot intr-un fel de sclavie) si asta spune multe. In anumite culturi si religii femeile sunt in continuare tratate ca bunuri la dipozitia sotilor lor sau a societatii.

      Ștergere
  3. Actorii şi povestea adevărată, modul de tratare a anumitor oameni... concepţiile epocii - totul s-a legat în Belle.
    Citatele de mai jos mi-au rămas din film, ca... o ştampilă a acestuia:
    „...încetaţi să judecaţi lumea în baza unei ierarhii şi începeţi să-i vedeţi pe oameni ca pe oameni. Fiinţe omeneşti care gândesc şi simt exact la fel ca voi."
    „...mătuşa mea ambiţioasă, care crede că bogăţia şi reputaţia sunt pilonii fericirii şi dispreţuieşte dragostea de parcă ar fi creaţia diavolului!”.

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, Ioana! Iata de ce eu o consider o bijuterie cinematografica; nu-i lipseste nimic, totul se-mbina perfect.

      Ștergere
  4. Un film de excepție! Nota 10 cu felicitari!

    RăspundețiȘtergere