marți, 1 septembrie 2015

back to school

Unii cauta rechizite, ghiozdane, penare, altii isi stapanesc cu greu emotia, iar altii sunt nerabdatori sa-si coloreze visele. Noi cred ca facem parte din ultima categorie.

Maria a terminat Middle School cu un set de 17 examene de evaluare pentru cele 9 materii. In Anglia, invatamantul este obligatoriu 10 ani, iar dupa examenul care certifica absolvirea invatamantului secundar, elevii pot opta pentru a continua cu cei doi ani de Upper School pana la Bacalaureat sau pot alege sa intre intr-o forma de pregatire vocationala si pana la 18 ani sa aiba deja o meserie. Exista doua optiuni de Bacalaureat in Anglia - A Level (sau Bacul englezesc) care cere un minim de 3 materii de studiu la cel mai inalt nivel si Bacalaureatul International, tot mai popular in ultima vreme, care cere 6 materii de studiu, ce pot fi alese dupa un algoritm anume; 3 materii se studiaza la cel mai ridicat nivel, iar 3 materii se studiaza la nivel standard.

Orice-ar alege, ultimii doi ani sunt cruciali pentru cei care studiaza pentru bacalaureat, fiindca in functie de rezultate vor putea fi admisi sau nu la cele mai bune facultati. La scoala Mariei, cei din seria ei au fost deja evaluati printr-un studiu de aptitudini (Morrisby), asa incat adolescentii deja stiu care ar fi directiile de cariera spre care ii indreapta aptitudinile lor. Noi, ca parinti, inca avem emotii, dar vrem ca alegerea sa-i apartina. Singurul sfat pe care i l-am dat a fost sa aleaga ceea ce ii face cu adevarat placere si ceea ce crede ca se poate vedea facand in viitor, pe termen lung.

Despartirea de sambata va fi grea, dar ma bucur sa-mi vad fata colorandu-si visele cu zambetul pe buze. Pentru noi scoala va incepe luni, 7 septembrie.


6 comentarii:

  1. Ce e frumos,trece repede.Felicitari pentru fata si pentru parinti! E geru inceputul,ca ramai singura,dar astepti revederea.Un an cu multa sanatate si realizari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult! Asa este, eu lacrimez la gandul despartirii, dar ea e fericita ca-si va revedea colegii, profesorii si scoala. Si-atunci lacrimile mele se transforma-n lacrimi de bucurie si mandrie!

      Ștergere
  2. Mult succes Mariei! pupici si imbratisari ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult, Carmen draga! Pupici si-mbratisari si de la noi! <3

      Ștergere
  3. Mult, mult succes! Cum să nu fiţi mândri pentru asemenea copil minunat? Şi sunt sigur că vor urma noi şi mari realizări!
    Toate cele bune, Alina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult, Alex! Suntem tare mandri de ea, asa este! Asa cum si voi sigur sunteti de mica printesa Sara! Toate cele bune si voua!

      Ștergere