luni, 21 septembrie 2015

asa tata, asa fiu

...sau aschia nu sare departe de trunchi.

Pentru clubul cinefililor gazduit de Carmen in fiecare saptamana, ma gandesc sa aduc in prim-plan un cuplu tata-fiu care a dat cel putin doua bijuterii cinematografice. Martin Sheen este un monstru sacru, insa primul sau fiu, Emilio Estevez s-a dovedit chiar mai mult decat un actor cu resurse. El joaca, scrie si regizeaza filme, in doua dintre ele jucand alaturi de tatal sau.

"The War at Home" (1996) reda cu deosebit talent dificultatea readaptarii la viata de acasa a unui soldat intors din Vietnam. In loc sa-si gaseasca linistea, el se confrunta cu pierderea camarazilor, cu ororilor traite si faptele comise intr-un razboi in care a ajuns sa lupte in urma unei loterii. Lupta din jungla devine in scurt timp lupta cu imposibilitatea de a se adapta, cu mentalitatile invechite ale parintilor, cu incapacitatea celor din jur de a intelege drama supravietuitorului si isi atinge apogeul de Ziua Recunostintei. Nu am gasit un trailer pentru acest film, dar va ofer cateva secvente din finalul filmului pentru a ilustra intensitatea si profunzimea lui. Din pacate nu am gasit alt clip sa ilustreze jocul celor doi, dar sper sa nu va impiedice sa vedeti filmul de la-nceput.



"The Way" (2011) este calatoria reala si spirituala a unui tata pentru recuperarea fiului sau mort in Pirinei pe Camino de Santiago. Desi inceputa in durere si singuratate, calatoria sa capata noi sensuri pe masura ce i se alatura pe drum alti calatori cu tristetile si problemele lor, fiecare cautandu-si rostul, mantuirea, iertarea...




3 comentarii:

  1. frumos portret de familie într-adevar! Martin Sheen si Emilio Estevez sunt un exemplu remarcabil pentru Hollywood! (mai putin excesele cu cocaina al celuilat fiu Charlie Sheen!)
    Am vazut "the way" si m-a impresionat profund! ce ciudata este viata si câte realitati cotidiene a surprins filul acesta!
    "The War at Home" nu am vazut, dar voi cauta filmul.. poate am noroc si exista undeva în arhive :) imi doresc sa il vad, pentru ca am incredere în gusturile tale.
    Te pup. Sa ai un start bun în noua saptamâna! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, draga mea! Ei, Charlie a cautat cu orice pret celebritatea luandu-si numele de scena al tatalui, in timp ce Emilio a avut mai multa incredere in talentul mostenit, remarcandu-se sub numele real. In "The War at Home" joaca intr-un rol secundar si Renee, sora lui Emilio. Iar "The Way" trebuie sa fi insemnat mult pentru Martin Sheen (Ramon Estevez), fiind filmat in tara de origine a tatalui sau. O saptamana frumoasa va doresc si voua si va trimitem multi pupici si imbratisari din Bucuresti!

      Ștergere
  2. Am vazut ambele filme si amandoua mi-au placut dar The Way mi-a placut foarte-foarte mult! Si cand ma gandesc cat am ezitat sa vad (si) acest film... si cat de mult mi-a placut! :) In cazul primului film m-am cam "enervat" pe tatal tanarului... :)

    RăspundețiȘtergere