miercuri, 19 iunie 2013

Wordless Wednesday - motive populare






Carmen ne invita la "Miercurea fara cuvinte".

10 comentarii:

  1. Wow! Sunt fotografii de la sarbatoarea iei? Perfect ai surprins frumusetea cusaturilor costumelor populare... su-per!
    Happy WW, pupici si imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen! Nuuu, sunt detalii cu motive populare de pe costumele pe care le-am mostenit eu. Am spalat, am calcat si am scos un pic la soare costumele, le-am pus pe o "scoarta" olteneasca mostenita si ea tot de la bunici si le-am fotografiat :)
      Fiecare va serba Ziua Iei asa cum simte, fie ca participa la un eveniment (si sunt destule, chiar si la Munchen am vazut ca sunt romani care organizeaza ceva) sau pur si simplu alege sa poarte ia sau costumul popular orinde s-ar afla in lume si o prezinta pe Facebook (in comunitatea "La Blouse Roumain") sau intra pur si simplu acolo si se bucura alaturi de alte mii de romani de frumusetea portului popular. Cred ca initiativa e minunata! Costumele mele au stat prea mult la naftalina!

      Ștergere
  2. Vai Alina cat ma necajesti! :))
    Am avut si eu, asa cum ti-am spus ii si prin Ro, costume populare, acum plang dupa ele! :((
    Happy WW!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plang si eu alaturi de tine, Minnie, dar poate nu e prea taziu sa le recuperezi! Recunosc ca si ale mele au fost "pierdute" prin dulapuri, prin cutii si poate fara aceasta minunat initiativa a celor de la "La Blouse Roumain" ar fi ramas in continuare nebagate in seama. Este ceea ce din pacate se intampla cu noi la scara mare si poate ca e momentul sa ne recuperam mandra si sa redescoperim aceste comori.
      In plus, daca te pricepi sa cosi, poti sa-ti faci singura o ie; croiul este extrem de simplu, mai migalos este cusutul, dar cand o faci cu drag si cu mandrie, nu conteaza ca-ti ia o luna sau un an ca s-o termini. Poti lucra cu modele simple. Si pe mine ma trece gandul si am descoperit un blog extrem de util de unde poti incepe: http://semne-cusute.blogspot.ro/

      Ștergere
  3. Mulţumesc pentru idei. Am să pregătesc un set de fotografii cu ţesături făcute de bunica.
    Să ai o noapte liniştită.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca te-am inspirat, Liviu! Abia astept sa vad ce a lucrat bunica ta. Tot ce se facea pe vremea bunicelor si strabunicelor noastre era unic si deosebit de frumos, de creativ si in acelasi timp ingenios. O noapte linistita si tie!

      Ștergere
  4. Cât sunt de frumoase! Adevărate comori şi dovezi ale bunului gust, pe care l-au avut întotdeauna oamenii din acest popor. Păcat că lăsăm să se piardă toate aceste comori de suflet...
    O zi cât mai frumoasă, Alina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex! Asa este. Din pacate prea putin am fost invatati sa le cunoastem, sa le apreciem si sa le transmitem mai departe. Dar se pare ca lucrurile incep sa se schimbe; incet, dar sigur. O zi frumoasa si tie, Alex!

      Ștergere
  5. Sunt minunate!!! Imi plac foarte mult cele din pozele nr3 si 4. Tare mult mi-am dorit si eu un costum popular dar pana acum n-am reusit sa gasesc unul care sa-mi placa. De mostenit inca nu se pune problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Kadia! Toate modelele sunt din zona Gorjului. Cele geometrice au simbolistica veche deosebit de interesanta; e o adevarata filosofie acolo. Rolul lor este mai mult decat decorativ. Florile si trandafirii care-ti plac tie au patruns in multe zone din tara; au fost preferate desigur de fetele tinere. Costumele au inceput sa se lase mostenire in timpurile moderne, caci pana atunci taranii erau ingropati in costumul popular. Voi mai scrie despre aceste lucruri! Suna poate un pic pretentios, insa nu trebuie sa cauti ia care sa-ti placa, ci pe cea care ti se potriveste.

      Ștergere