marți, 11 iunie 2013

pregatiri de Sanziene

Nu sunt un mare fan Facebook, dar trebuie sa-i recunosc meritele atunci cand le are. Anul trecut am descoperit o comunitate care a inflorit exponential si a castigat tot mai multi admiratori in lumea intreaga, pentru ca scopul acesteia este unul laudabil - promvarea iei, camasa traditionala romaneasca. Iar anul acesta actiunea lor a luat amploare si la 24 iunie, de Sanziene si-au propus sa imbrace planeta in ie. Comunitatea  La Blouse Roumaine a preluat titlul tablourilor celebrului pictor francez Henri Matisse, care la randul sau a fost fermecat de frumusetea camasii traditionale romanesti.

sursa foto

sursa foto

sursa foto

Recunosc ca am inceput sa frecventez tot mai mult pe Facebook acest minunat grup si astfel am descoperit alti oameni pasionati de redarea stralucirii camasii noastre traditionale si a pasiunii de a coase si purta aceste adevarate obiecte de arta. 

Si cum ma numar printre norocosii care au mostenit din lada de zestre a bunicelor cateva piese de costume populare, ma grabesc sa le scutur, sa le spal si sa le calc, caci m-am hotarat si eu sa ma alatur celor care de Sanziene vor imbraca ia si o vor arata lumii intregi. Saptamanile viitoare imi propun sa vizitez si eu expozitia "Maiastra, povestea nespusa a iei" anuntata de galeria Galateca.

Pana atunci, va ofer un "clin d'oeil" asupra comorii din lada mea de zestre, un motiv floral si unul geometric, cu simbolistica straveche. Chiar daca din nefericire povestile lor s-au pierdut in negura timpurilor, caci au mai bine de 70 de ani, sper ca Maria mea sa continue sa iubeasca si sa pretuiasca la fel ca mine aceasta istorie nescrisa a familiei noastre, costumele populare. Mai multe, saptamana viitoare si de Sanziene.



Si cine stie, poate ne intalnim la o pauza de ceai sau de cafea in ie pe blog sau pe Facebook!? :)

8 comentarii:

  1. Ador postarea ta de astazi!
    Am avut cred ca vre-o 2 camasi pe aici, dar timpul si-a spus cuvantul! Cu prima ocazie imi voi cumpara iarasi o ie!
    Ar trebuie cu adevarat facuta mai multa campanie pentru portul popular romanesc!
    Este atat de frumos si deosebit!
    Te pup Alina, multumesc de postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca ti-a placut, Minnie! Pentru voi cei care traiti pe alte meleaguri cred ca emotia si mandria sunt mai intense cand vedeti o ie :)
      Sper ca tot mai multi tineri de la noi sa reinvete sa aprecieze si sa poarte macar la sarbatoare cmasile noastre populare. M-am bucurat sa descopar pe Facebook ca ia a redevenit un simbol national iubit si motiv de mandrie si iata de ce sustin aceasta campanie care sper sa creasca si mai mult in viitor.
      Te pup si eu si te imbratisez cu drag! Si abia astept sa te vad in ie!

      Ștergere
  2. Frumoooooos! Abia astept sa vad fotografiile si sa ne povestesti impresiile de ls aceasta superba serbare!
    Te pup.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Carmen! Si eu sunt foarte entuziasta! Te pup si eu cu mult drag!

      Ștergere
  3. Frumos articol!
    Într-adevăr, ar fi minunat dacă am şti să reconsiderăm toate aceste bogăţii ce ţin de tradiţii şi de sufletul românesc. Atâta frumuseţe şi bun gust. Păcat că uităm de ele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex! Iata ca incept sa se faca pasi spre redescoperirea traditiilor noastre. Si daca acum acesti paasi par mici, poate ca in viitor vor prinde si mai mult elan si... vom fi din nou ce-am fost... Speranta moare ultima!

      Ștergere