marți, 28 mai 2013

intre carte si film

N-am mai scris de ceva vreme despre carti si filme, desi subiectul dospeste de ceva vreme in lista de postari nefinalizate.

Un titlu de film m-a dus recent la lectura unei carti de Nicholas Sparks - "Safe Haven" (tradus de ai nostri "Refugiul"). Auzisem de filmul care anunta un subiect interesant, dar cand am gasit intamplator cartea pe rafturile unui supermarket, m-am hotarat instinctiv sa o citesc inainte de a vedea filmul. Un subiect sensibil, abordat cu multa emotie de autor, care prezinta drama violentei domestice din toate unghiurile, ale victimei, ale agresorului si ale martorilor tacuti sau implicati. Trebuie sa recunosc ca am citit-o pe nerasuflate.


Nu intamplator am ales sa va arat coperta originala a cartii, pentru ca mi se pare acum mult mai inspirata decat cea folosita dupa aparitia filmului. Desi a beneficiat de un regizor talentat (Lasse Halstrom), filmul m-a dezamagit, pentru ca s-a indepartat destul de mult de ideea cartii, transformandu-se intr-o palida re-editare a faimosului "In pat cu dusmanul" (1991). Mi-as fi dorit ca Nicholas Sparks sa-si promoveze cu mai multa inversunare cartea si sa reuseasca sa-i demonstreze regizorului ca farmecul locatiei, doi actori frumosi si o serie de clisee cinematografice nu vor reusi sa aduca filmului succesul pe care l-ar fi meritat.



Dar o sa va dau si exemplul din cealalta extrema, cand o echipa de film care intelege si onoreaza subiectul cartii reuseste sa creeze o bijuterie cinematografica. Anul trecut, sotul meu mi-a facut un cadou deosebit cand a venit dintr-o calatorie de peste ocean - cartea "The Descendants" a lui Kaui Hart Hemmings.


Ma bucur de cate ori reusesc sa citesc o carte in varianta originala, mai degraba decat traducerea ei in romaneste. Daca pe cea a lui Nicholas Sparks am citit-o pe nerasuflate, pe aceasta am citit-o cu rabdare, pentru ca am simtit nevoia sa inteleg si sa rezonez cu sentimentele si frustrarile eroilor.

Regizorul Alexander Payne a redat intocmai spiritul cartii, poate si pentru ca s-a implicat personal in scrierea scenariului, pentru care de altfel a si primit un Oscar (pentru scenariu adaptat). George Clooney a simtit potentialul acestei ecranizari si apare pe lista producatorilor, dar si in distributie, pentru rolul principal primind premiul Asociatiei Criticilor de Film in 2012. Eu am ramas cu o impresie placuta, mai ales ca rareori mi-a fost dat sa nu pot alege - cartea sau filmul, pentru ca ambele sunt reusite in aceeasi masura.



Am lasat pentru final cateva filme cu scenariu original pe care vi le recomand cu caldura. Mi-au iesit intamplator in cale pe diverse canale TV la un moment dat si m-am considerat norocoasa ca astfel le-am putut descoperi.

Voi incepe cu "Rails & Ties" (2007), prima tentativa regizorala a lui Alison Eastwood (da, fiica celebrului Clint) pe un scenariu de Micky Levi. Un film de buget mic, cu actori celebri - Kevin Bacon si Marcia Gay Harden care n-au nevoie decat de o partitura buna si un dirijor talentat ca sa aduca pe micile ecrane o poveste emotionanta care impleteste in moduri nebanuite destinele eroilor.



Un alt film deosebit care s-a bucurat de un asa succes incat a devenit musical pe scenele englezesti este "Billy Elliott" (2000) a regizorului Stephen Daldry (cunoscut mai tarziu pentru "The Hours" si "The Reader") pe un scenariu de Lee Hall, care mai apoi a scris si cartea dupa film si versurile musicalului cu acelasi nume. Dar filmul este renumit si pentru ca l-a lansat pe copilul (pe atunci) actor Jamie Bell, care de altfel a si primit un BAFTA pentru tinere talente pentru rolul din acest film. O tema aparent simpla, dar in acelasi timp dramatica in contextul tulburarilor sociale din timpul grevelor minerilor din Anglia anilor '80.



Si pentru final am lasat un film suedez pe care l-am vazut pentru ca Peter Stormare joaca in el - "Varg" (Lupul, 2008), premiat la Festivalul de film de la Montreal, in regia lui Daniel Alfredson, cunoscut mai degraba pentru filmele din seria Millenium. Scenariul Kerstinei Elkman (membra a Academiei Suedeze) propune o incursiune in lumea dura si uneori neinteleasa a crescatorilor de reni de origine Sami. Un film greu de gasit, dar care merita cautat; HBO Romania l-a difuzat de cateva ori iarna aceasta.



Sper ca v-a facut placere pauza de ceai petrecuta printre filme si carti.

9 comentarii:

  1. O pauză de ceai foarte bună ...numai că pe mine m-ai prins cu co cană de ciocolată caldă în mână hahaha :)))

    Am văzut și eu The Descendants ....super film, foarte bine regizat, iar actorii chiar își fac treaba ....restul filmelor nu le-am văzut, deci trebuie adăugate pe lista de ”must” - măcar pentru a-mi forma o opinie.

    Cât despre Safe Haven, mai multă lume a rîmas dezamăgită de film tocmai pentru că s-a citit cartea îaninte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice pauza e bine-venita, nu-i asa? Ma bucur ca ti-ai petrecut-o alaturi de mine :)
      Despre Safe Haven... daca as fi vazut filmul inainte cred ca as fi ramas cu o impresie gresita despre Nicholas Sparks si probabil nu m-as mai fi indemnat sa cumpar cartea si as fi ratat astfel o lectura de altfel foarte placuta.
      Ma bucur de cate ori descopar filme de bugete mici bine facute; poate ca nu vor ajunge niciodata pe marele ecran, dar din fericire mai exista si televiziuni care aleg sa le difuzeze, chiar daca n-au spart box-office-ul. Sau le descopar intamplator pe DVD, asa cum s-a intamplat cu cateva filme deosebite despre care am mai scris in trecut.
      O zi frumoasa iti doresc, Alexandra!

      Ștergere
  2. Mi-a placut enorm Alina.
    Pe cat de mult îmi place sa citesc pe atat de mult nu-mi place în ultima vreme sa ma uit la filme! A început sa mi se para pierdere de vreme!
    Cred ca am îmbatranit! :)))
    O zi frumoasa îti doresc draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult, Minnie draga! Fiind o cinefila pasionata, mi-e greu sa ma lipsesc de filme, dar trebuie sa recunosc ca tot mai rar vedem filme cu adevarat bune la TV. Asa ca poate nu varsta e de vina, cat lipsa de inspiratie a celor care aleg filmele pe canalele TV. Asta ar fi valabil la noi, dar nu stiu cum stati cu programele TV in Olanda. Dar asa cum ii spuneam si Alexandrei, am descoperit filme frumoase si pe rafturile cu DVD-uri din magazine, unde intru ca intr-o librarie :) SIgur, mai nou rafturile cu filme s-au mutat pe internet; mai comod si mai ieftin. Culmea e ca multe dintre cele care m-au impresionat sunt filme de buget mic, care n-au avut parte de prea multa reclama.
      O zi frumoasa si tie!

      Ștergere
  3. Mi-a plăcut mult de tot, Alina, cu ce ne-ai delectat în pauza de ceai. Îţi mulţumesc din suflet pentru recenziile excelente, care mi-au stârnit curiozitatea şi-ţi mulţumesc mult pentru recomadări. Am să încerc să caut filmele să le vizionez. De ceva vreme n-am mai văzut un film, am un program extrem de încărcat şi nu prea reuşesc să şe fac pe toate!
    O seară minunată îţi doresc, dragă Alina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Stefania! Ma bucur ca am reusit sa-ti trezesc interesul; sper sa reusesti sa le vezi candva si sa te delecteze. De mult ori si eu le colectionez si le vizionez in perioade mai neaglomerate sau in vacante. La fel fac si cu cartile :)
      Toate cele bune si o seara frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. O pauza de ceai deosebit de placuta, draga Alina ! Recomandarile tale imi par demne de urmat, sa vad cum imi impart timpul...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ti-a placut, Zina draga! Iti doresc sa reusesti sa gasesti si filmele si timpul de a te bucura de ele! O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună! Am descoperit cu întârziere articolul ăsta, dar mă bucur că v-a plăcut cartea. Și pe mine m-a dezamăgit filmul, mai ales că știam cartea în profunzime și s-a îndepărtat mult de ea, din motive comerciale, evident. :) Se pare că fanii cărții nu au fost la fel de impresionați. :D

    RăspundețiȘtergere