marți, 21 mai 2013

din cutiuta cu amintiri

Acum multi ani, intr-o discutie despre filmele copilariei, constatam cu surprindere si oarecare tristete ca generatia mai tanara nu a auzit de Fernandel, de Bourvil sau de... Norman Wisdom. Ma simteam batrana, ca si cum as fi calatorit in timp dintr-o alta epoca. Ma bucur ca Charlie Chaplin, Stan si Bran si Louis de Funes au trecut proba timpului, dar ma intristez sa constat ca atatia alti comici remarcabili au lipsit din copilaria tinerilor nostri.
Chiar si in vremurile de trista amintire, cu cenzura drastica a comunistilor, eram lipiti de televizor de cate ori rulau filme bune de comedie.
Ce mi-a placut in copilarie mai mult decat Stan si Bran sau Fernandel? Sir Norman Wisdom! Doamne ce mai radeam de gagurile sale si cat mai incercam sa-l imitam! Il scot astazi din cutiuta cu amintiri cu cateva scene memorabile care sper sa va faca pauza de ceai sau de cafea mai placuta, mai ales ca astazi este sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena. Le urez "La multi ani!" tuturor sarbatoritilor zilei.







8 comentarii:

  1. Si eu uitasem de unii comici enumerati de tine!
    Cat de mult a trait acest actor, a murit acum 3 ani, avea 95 de ani! O adevarata enciclopedie!
    Multumesc ca ne-ai amintit de ei Alina!
    Zi faina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Minnie draga! De-aia exisa cutiuta cu amintiri :) Una e sa-i uitam si alta e sa nu-i cunoastem deloc. Nu-i vina tinerilor nostri, desigur, ci a celor care prefara sa-i "indoape" cu umor autohton de cele mai multe ori de calitate indoielnica in loc sa le ofere aceste alternative.
      Sir Norman Wisdom a trait mult si bine, intr-adevar. A imbatranit pe Isle of Man si a refuzat sa o paraseasca chiar si atunci cand era prea batran ca sa locuiasca singur.
      O zi frumoasa si tie!

      Ștergere
  2. Foarte frumoase erau filmele de comedie atunci, comedia nu se baza pe vulgaritate si pe grotesc ca acum, cinematograful avea alte valori...
    Am vazut acum cateva luni ultimul film din seria "American Pie" si e o monstruozitate grotesca, facut parca de un maniac sexual :(( nu mai are nimic cu primul film din serie care a fost totusi o comedie frumoasa pentru adolescenti !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E valabil pentru toate filmele de atunci, Ninule. Dar asa cum zici, in ziua de azi comediile de peste tot au prea multa tenta sexuala. Ca si cum altceva nu ne mai altceva nu ne-ar mai putea face sa radem...

      Ștergere
  3. si mie îmi place mult Norman... Am avut o copilarie frumoasa! :)
    te pup si multumesc pentru minunatele secvente!
    Imbratisari pentru toti Motanii si Fârtatii :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut secventele cu Norman! Cand eram copila nu ratam niciun film cu el si Doamne ce mai radeam! E bine sa ne mai amintim de ei din cand in cand si de copilaria noastra frumoasa. Va pup si eu pe toti, dragilor!

      Ștergere
  4. Eu fac parte dintre cei care nu auzisera de Norman Wisdom :D , dar eu sunt dintre aceia care au cam ignorat TVul. Am aflat acum aici la tine pe blog de el. Secventa cu stomatologul mi-a placut cel mai mult. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Liliana! Filmele cu Norman se difuzau prin anii '70 (marea lor majoritate). Problema este ca de douazeci de ani incoace, nicio televiziune nu a gasit potrivit ca ar merita difuzate. Nici eu nu prea ma mai uit in ziua de azi la televizor, ca nu prea am ce sa vad :(
      Ma bucur ca ti-au placut fragmentele pe care le-am scos de la naftalina :) O seara buna iti doresc!

      Ștergere