sâmbătă, 13 octombrie 2012

in asteptare

Astazi este o zi cu totul si cu totul speciala; fata mea vine in prima vacanta de la scoala din Anglia. Au trecut primele sase saptamani din primul trimestru si elevii primesc asa numitul "ex-eat" sau "mid-term holiday". Vacanta de la mijlocul primului trimestru este si cea mai lunga - doua saptamani.

Tot astazi am primit si raportul cu situatia scolara de la mijlocul trimestrului. Ce mi se pare extraordinar fata de ceea ce se intampla la noi este ca acolo notele sunt confidentiale. Numai copilul si parintii acestuia vad notele si primesc acest raport de la tutore (noi ii numim diriginti). Prin urmare, elevul nu stie pe parcursul trimestrului ce note a primit si nu se va putea raporta niciodata la notele colegilor si nu le va putea comenta decat daca acestia le fac cunoscute. In schimb, temele sunt controlate periodic de catre profesori si pe cele foarte bune sunt puse calificative care atesta daca au fost facute bine, excelent sau daca, dimpotriva, nu sunt la standardele cerute. In cazul in care la o materie elevul are teme foarte bune, activitate constanta la ore, stie sa raspunda corect de fiecare data cand este ascultat si are rezultate la activitatile practice primeste o recunoastere speciala din partea profesorului. Am fost foarte mandri sa aflam de la tutorele Mariei ca dupa numai trei saptamani de scoala, fata noastra a primit cea mai mare astfel de recunoastere de la profesorul de biologie! In ziua aceea am plans de fericire! Raportul cu situatia scolara arata de asemenea bine, un inceput foarte bun, dupa cum se exprima tutorele Mariei. Sigur, la unele materii ii este mai usor, la altele mai greu, dar lucrurile merg in directia pe care ne-o doream. Pentru ca la evaluarea aptitudinilor la limba engleza s-a considerat ca nu sunt necesare orele speciale de engleza pentru straini, de vreo trei saptamani Maria a inceput si germana ca a doua limba straina. La franceza este deja favorita profesorului, pentru ca nivelul ei era deja avansat inca de aici. Sunt mandra de rezultatele ei pentru ca stiu ca a primit totul pe merit, atat notele mari, cat si cele mai mici!

Fara intentia de a jigni pe cineva, trebuie sa marturisesc ca in multe situatii la noi se dau destul de usor note mari. In plus inca mai sunt profesori care se lasa influentati de notele elevului la alte materii si vor da foarte greu o nota mica unui elev care are note mari (sa nu-i strice media!), asa cum greu vor da o nota mare, chiar daca meritata, unui elev cu note mediocre sau mici. Acolo notele sunt foarte atent acordate; nimeni nu-si permite sa supraevalueze sau sa subevalueze un elev. Iata de ce parintii nu-si vor permite niciodata sa intrebe profesorul de ce i-a dat o anumita nota copilului, ci mai degraba il vor intreba ce este de facut ca sa se ajunga la nivelul dorit si dupa cum observ ca se intampla, profesorul va miza in primul rand pe eforturile elevului si numai in cazurile in care aceasta varianta nu da rezultate se recurge la meditatii, insa acestea vor fi acordate de alt profesor din scoala. Oare de ce? :)


Cand i-am cumparat uniforma m-am ingrozit cate seturi de sport a trebuit sa-i iau - de inot, de hochei, de gimnastica, de tenis. Ma intrebam chiar daca nu e putin exagerat. Ei bine, o alta mare deosebire fata de ce se intampla la noi este ca acolo sportul este luat foarte in serios. Pana acum Maria a facut inot si hochei. Incepatoare la ambele, dar incurajata permanent de antrenoare sa devina mai buna. In trimestrul urmator va schimba unul dintre sporturi cu tenis si tot asa, un sport nou in fiecare trimestru - prin rotatie va trece prin toate.

Si ce mai trebuie neaparat sa amintesc este suita de activitati de timp liber. In fiecare weekend directoarea internatului a organizat activitati de timp liber - gratar, plimbari, filme si chiar camp night sambata trecuta, cand fetele au montat singure cortul in gradina din spatele caminului si si-au petrecut singure noaptea acolo, amuzandu-se cand se simteau urmarite din casa de tutori si de directoare. Pe langa activitatile din casa, exista cercuri de aptitudini si de relaxare. Maria a optat pentru acest trimestru la cooking si pana acum a avut doua sedinte in care a invatat sa faca negrese si muffins. Pentru trimestrul viitor deja se intreaba ce sa aleaga - yoga sau card making (felicitari handmade).

Saptamana trecuta scoala a alocat o zi intreaga unei excursii la Londra menita sa-i invete pe elevi sa se documenteze pentru realizarea unui proiect la materia numita Creative Arts. Si uite-asa a ajuns fata mea si la Londra, unde pe langa London Eye, Trafalgar Square si cele doua muzee vizitate (National History Museum i s-a parut cel mai frumos pe care l-a vazut pana acum), a fost fericita sa vada chiar si de la distanta renumitul Harrods si alte magazine faimoase =)

Atat deocamdata! Ma intorc la pregatirile in asteptarea Mariei. In meniul de maine avem supa de care i-a fost atat de dor!!! Au mancare foarte buna la cantina, pe care ne-a tot laudat-o, insa nu au supe in meniu. Si-a mai cumparat ea supe la plic de la magazin, dar nu e acelasi lucru cu supa de casa. Icre, salata de vinete - alte feluri de-ale noastre care i-au lipsit din meniu. La felul doi m-a rugat sa pregatesc cordon bleu cu piure si la desert... tiramisu, pe care-l vom pregati impreuna maine dimineata in timp ce-mi va povesti despre viata ei din Anglia.

10 comentarii:

  1. Esti o mama fericita!
    Sa îti traiasca fetita si sa te bucuri de realizarile ei! Va doresc o vacanta frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Minnie! Iti multumesc mult! Weekend placut si voua!

      Ștergere
  2. daca eu povestesc cuiva din România cum este scoala în Germania (foarte asemanatoare cu ceea ce ai descris tu, din Anglia) nu poate nimenii sa-si imagineze... Este si greu, pentru ca nu exista termen de comparatie :) Chiar si mama, care era cel mai la curent cu toate, ma întreba saptamânal "si? ce nota au mai luat fetele?" :))Sau la sfârsitul anului ma întreba "ce premiu a luat?!" în Germania tot asa, nu exista nici Catalog si nici Carnet de elev. Exista Zwischenzeugnis (medii intermediare) si Jahreszeugnis (medii de an) cu caracterizare generala, din partea "dirigintelui" si daca doresc, înca unul doi profesori (care nici nu se numesc profesori si Lehrer/Teacher - profesor fiind un titlu pe care-l detin cei ce ocupa o cadedra universitara). In România este totul altfel... Si da, ai dreptate: sportul este foarte important, nu doar in scoli ci si în viata de zi cu zi a fiecarui cetatean! Toata lumea face sport, cel putin un gen, daca nu doua trei! indiferent de vârsta! Ce înseamna sa faci sport?! (aici românii nu înteleg deasemenea!) - sa participi activ intr-o echipa sau sa faci individual sport, cel puti de doua ori pe saptamana, cate 1,5-2,5 ore! Fittnes, jogging, inot, ciclism, yoga, golf, tenis, volei, fotbal, squash... saptamânal! Toata lumea merge iarna la schi (alpin mai putini, dar schi fond fac majoritatea), snowboard sau sanius. De ce sunt toti adultii invatati asa?! pentru ca au inceput sa constientizeze toate acestea înca din timpul scolii!
    Maria ta a avut sansa sa paseasca in acasta "alta lume" si e bine! va fi tot mai bine!
    :)) abia astept sa vorbesc cu ea pe germana :))
    va pup - distractie faina in vacanta!
    PS: adevarat, supele aici se servesc foarte rar! :) se considera ca doar umfa burta :)) ceea ce cam asa si este... "vitaminele" legumelor, s-au dus demult, prin fierbere, dar asa ne-am invatat, noi romanii :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am vazut comentariul tau :) Multumesc pentru sustinere! Am stat la taclale cu copilul pana la ora asta, caci a avut atat de multe sa ne povesteasca! Ne-a spus deja tot ce a invatat la germana si a luat cartea dupa ea, sa mai repete. Din cauza testelor de engleza din prima saptamana, a pierdut primele ore, ca nu se stia ce o sa faca cu a doua limba straina si a fost nevoie apoi sa recupereze, dar e in grafic :)
      Nu stiu de ce zic guvernantii nostri de atatia ani ca se reformeaza invatamantul la noi, ca din pacate nu se schimba prea multe. Ce-i drept, multe tin de mentalitate si as indrazi sa spun ca si de... moralitate. In rest... multi elevi romani in cursa de Londra din seara asta.
      Va pup!

      Ștergere
  3. Se pare ca am ajuns chiar la ora cand se serveste supa :)... asa sant eu norocos !

    Ma bucur tare mult ca este totul ok si ca Maria e in vacanta si familia voastra minunata este din nou reunita !

    Pacat ca Romania tot bajbaie de 20 de ani printru-n sistem de invatamant mediocru si incalcit, total nepractic si nu se inspira dintrunul care si-a dovedit deja eficacitatea !... Asta e tare trist !...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Ninule! Am mancat putin mai tarziu, a deh, ceasul intern al Mariei e inca dupa ora englezeasca :)

      Cat despre invatamant, ca si in alte domenii, noi zicem ca suntem mai originali; ma rog, dupa mine este un alt fel de a spune ca nu prea suntem in stare. In plus, schimbarea ar trebui sa se produca mai intai in fiecare dintre noi - profesor, parinte, elev - ca sa o vedem intamplandu-se si in jurul nostru.

      O duminica frumoasa iti doresc!

      Ștergere
  4. Ma bucur pentru tine!
    Si eu astept oaspeti dragi pe miercuri!
    Zile senine sa ai alaturi de fiica ta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări ! Mă bucur pentru fata ta că poate beneficia de un alt fel de sistem de învățământ decât cel românesc, ajuns demult în colaps. Cred că îți e greu să o știi departe de tine, dar ești și bucuroasă că are alte șanse de devenire.
    Vă doresc numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Zina! Asa este, incercam sa-i oferim cea mai buna sansa la educatie ca sa-si poata implini visele. Din pacate, invatamantul de la noi a pierdut si in calitate si in echitate.
      Toate cele bune!

      Ștergere