luni, 12 decembrie 2011

bratara Sami

Sa trecem repede peste faptul ca astazi este 12.12.2011 :) si mai bine ma laud cu articolul meu despre bijuterii care a avut un succes nesperat, chiar si dupa o luna de la publicare; a atras un numar mare de cititori care probabil nu au mai vazut pana acum bijuterii lapone. Se apropie sarbatorile de iarna si chiar daca nu avem prea multa zapada, ne gandim poate tot mai mult la tinuturile nordice, leaganul populatiei Sami si... casa lui Mos Craciun. Primul gand a fost la Expresul Polar, in special intalnirea cu renii, animalele fara de care Sami nu ar fi reusit sa supravietuiasca in clima atat de aspra:



Adevarul e ca asa i-am intalnit si noi in Laponia, ocupand mijlocul soselei :) Nu se sperie de masini, insa daca omul coboara, chiar si pentru o fotografie, pleaca imediat.

Asa ca o sa va povestesc din nou astazi despre Cercul Polar de Nord, acolo unde traditiile si cultura Sami reinvie dupa secole de integrare mai mult sau mai putin fortata in societatea scandinava, finlandeza sau rusa. Suedezii au fost primii care au numit teritoriile indepartate de la Cercul Polar de Nord - Lappland. Totusi, nativii din aceste teritorii tin sa se numeasca Sami, pentru a se diferentia de numele teritoriului (Lappland este un nume care nu le apartine) in care acum locuiesc si scandinavi, finlandezi sau rusi.


Din tinutul argintului, Arjeplog, am plecat cu o alta amintire foarte draga. Dupa vizita la Muzeul Argintului mi-am dat seama atunci (prin 1996) cat de putine stiam despre Laponia si locuitorii sai. Este un muzeu impresionant!  Locuitorii din zona au donat fondatorului muzeului (un medic suedez) toate obiectele Sami vechi, inca de la inceputul secolului trecut, iar acesta a facut ceva mai mult de-atat; i-a fotografiat si le-a asezat portretele la loc de cinste in muzeu. Am ramas foarte surprinsa sa gasesc acolo numele foarte ciudat al unei femei Sami - Alina Eugenia! Am aflat atatea lucruri interesante despre cultura si traditia locuitorilor si am primit in dar de la colega mea, Bodil, suvenirurile dragi - medalionul de argint si... bratara Sami. La intoarcerea in tara am purtat multi ani bratara si fara sa exagerez, aceasta atragea privirea tuturor:



Bratara este confectionata manual din piele de ren, impodobita cu fir special dintr-un aliaj de staniu si uneori din argint; se incheie la mana cu un nasture din corn de ren. Pielea poate avea culoarea naturala, dar mai nou au aparut variante din piele colorata. Modelele pot fi de asemenea simple sau mai sofisticate. In ultimii ani, odata cu renasterea culturii Sami, au aparut ateliere traditionale si in SUA si in alte tari din Europa. Chiar si printre vedetele de la Hollywood bratara Sami a devenit populara.

                                         sursa foto


                                                               sursa foto

Este foarte frumoasa si incredibil de usor de purtat (aproape ca nu o simti pe mana). Bratarile nu sunt greu de facut - aparent - dar tebuie ceva antrenament pentru a deprinde tehnica. Mai-mai ca m-ar trece si pe mine un gand... daca as gasi undeva mai aproape sa comand materialele.

Voi incheia pauza de ceai de azi, cam lunga, cu o melodie a Sofiei Jannok, de origine Sami. Este o prelucrare a unui cantec traditional (yoik):


O saptamana frumoasa tuturor!

P.S. Am reusit sa gasesc cateva fotografii facute in vizita din Laponia:






5 comentarii:

  1. '96! wow! ce vremuri! :))
    O poveste minunata Alinus draga! informatii deosebit de interesante, imagini rematcabile si videoclipuri speciale, iesit din comun! Multumesc mult pentru plimbarea la Cercul Polar!
    Pupici si o saptamâna minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. '96, daaaa! :))
    Ma bucur ca ti-a placut, Carmen! Cu mare drag!
    Stim atat de putine despre acea parte a Europei si ma simt privilegiata ca am avut ocazia sa ajung acolo; sunt amintiri unice, pretioase, iar acum iata ca pot sa va povestesc despre ele :)
    Va pupam si noi cu drag si dor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa bratara, dar vorba ta, materialele ar fi foarte greu de facut rost. Eu am vrut sa-mi cumpar o bucata de corn de ren pentru un maner de cutit, dar costa cu drum cu tot mai mult decat costa un ren viu :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, Ninu! Desi pare aproape, taramul Sami este totusi foarte departe; o alta lume. Unul dintre motivele pentru care bratarile sunt foarte scumpe - materialele nu prea sunt accesibile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mereu aflu lucruri interesante la tine. :)
    A fost o perioadă în care eram îndrăgostit de Finlanda şi Suedia datorită timbrelor de acolo, pe care le colecţionam cu mare plăcere. Tot făcând "săpături", am ajuns să citesc multe lucruri interesante despre istoria şi geografia de acolo, îndeobşte necunoscute la noi.

    RăspundețiȘtergere