vineri, 1 aprilie 2011

suflet rebel - 9

Mai intai versurile:

"Sweet child in time, you'll see the line
Line that's drawn between the Good and the Bad
See the blind man, he's shooting at the world
Bullets flying, ooh taking toll
If you've been bad - Oh Lord I bet you have
And you've not been hit oh by flying lead
You'd better close your eyes, you'd better bow your head
Wait for the ricochet"

Si apoi melodia care a devenit emblematica pentru grupul rock cu un nume la fel de poetic, Deep Purple:



Alaturi de Led Zeppelin si Black Sabbath sunt considerati a fi precursorii heavy metal-ului si ai hard rock-ului modern. De la infiintarea lor, in 1968 si pana azi, grupul a trecut prin numeroase schimbari si o perioada de pauza de 8 ani, intre 1976-1984.

Daca va intrebati de unde numele formatiei, veti fi surprinsi sa aflati ca initial grupul aconcertat sub numele "The Maze". Apoi unul dintre membrii grupului a sugerat "Deep Purple", fiind melodia preferata a bunicii sale :)

O alta melodie de succes a grupului este "Highway Star", cantata in concerte inainte de lansarea ei intr-un nou album:



Imi place tare mult "Smoke on the water", una dintre cele mai populare melodii, compusa dupa un incident care a avut loc la cazinoul din Montreux care a luat foc in timpul inregistrarii unui recital al lui Frank Zappa, prin 1971.



In 1976 grupul se dezmembreaza si o parte din membrii sai vor fi regasiti apoi in componenta Black Sabbath si Whitesnake. Whitesnake, adunata in jurul solistului David Coverdale, a avut un mare succes in anii '80, la inceput fiind comparati cu Deep Purple. Pe la sfarsitul anilor '80, ei trec de la heavy-metal la hard-rock, baladele lor facandu-si loc in inima iubitorilor de rock de pretutindeni:




7 comentarii:

  1. deci nu ne-ai pacalit, astazi a venit si noul episod din istoria rock-ului!
    Multumim! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cu placere! pacaleala a fost... Britney :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alina:

    I loved it!!

    'Telenovelele' tale sant extrem de educative. M-am bucurat sa aflu contextul melodiei "Smoke on the water" pe care am ascultat-o de nenumarate ori si ale carei 'intorsaturi' melodice imi plac enorm si acum, zeci de ani mai tarziu.

    Excelent - iti multumesc.

    Weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deep Purple... :)) Asta imia duce aminte de o intamplare amuzanta. Pe vremea cand inca mai existau casete audio, aveam si eu o colectie nu foarte mare. Si intr-o zi ascultam eu asa la casetofon si erau si ai mei acasa. Sta tatal meu si asculta frumusel si la un moment dat zice: "Asta e caseta mea, mi-ai luat casa cu muzica". Dar era a mea... :)) Si uite asa ne-am contrat pana a realizat ca de fapt el nici nu mai avea caseta de care vorbea. Asta asa... ca sa arat cum muzica buna se mosteneste de la o generatie la alta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere, Irina! Ma bucur ca-ti plac. Si eu m-am intrebat de multe ori de unde "Smoke on the Water" si nu intelegeam ce cauta Frank Zappa and The Mothers of Inventions in versurie melodiei. De cand cu internetul am elucidat si acest mister :))
    Weekend placut si tie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draguta intamplarea, Irina (Comba)! Eu am avut noroc cu fratele meu (mai mare cu aproape 7 ani), un mare meloman si iubitor de rock. Am crescut cu posterul lui cu Bruce Springsteen pe peretii camerei. El stia cum facea rost de ele, ca pe vremea aia nu aveam acces la muzica occidentala decat "la negru" :)))

    RăspundețiȘtergere