miercuri, 6 aprilie 2011

stiri din spatiu

Ieri, 5 aprilie, un nou echipaj a plecat spre Statia Spatiala Internationala intr-o naveta Soyuz lansata de pe cosmodromul de la Baikonur. Echipajul este format din doi astronauti rusi: Alexander Samokutyaev - comandantul navei si Andrey Borisenko si un astronaut NASA - Ron Garan. Lansarea nu a beneficiat de spectacolul cu care ne-a obisnuit NASA, dar a fost urmarita de pamanteni pe site-ul NASA si apoi pe You Tube.



Tot ieri, 5 aprilie, echipajul aflat la sfarsitul misiunii pe Statia Spatiala Internationala a primit de la Houston cad rosu de alerta ca urmare a pericolului de ciocnire cu o ramasita a unui satelit chinezesc. Alerta presupune ca echipajul sa intre in naveta spatiala atasata de Statie pentru a se salva in cazul unui impact ce le-ar putea pune viata in pericol. Echipajul este format dintr-un astronaut rus - Dmitry Kondratyev, unul NASA -Cady Coleman si unul italian - Paolo Nespoli din partea Agentiei Spatiale Europene. Ei se afla in misiune de trei luni de zile si asteptau cu nerabdare intoarcerea pe Pamant, dar in conditiile obisnuite, nu conditiile de pericol de coliziune cu ramasita unui satelit.



In cele din urma au rasuflat usurati cand au fost informati de cei din Houston ca traiectoria bucatii de satelit va trece la o distanta de cativa km de Statie si ca in cele din urma vor pleca in conditii normale catre casa, dupa ce vor preda stafeta noului echipaj care va andoca azi. Le urez "Succes!" celor care azi isi incep misiunea pe Statie si "Intoarcere fara probleme!" celor care abia asteapta sa revina acasa.

Omenirea a reusit sa produca suficiente rebuturi si pentru orbita terestra, care acum constituie "gunoiul spatial". Mai bine de 12 500 de fragmente orbiteaza in jurul Pamantului avand o dimensiune ce poate constitui un pericol important pentru misiunile navetelor si iata, chiar si pentru Statia Spatiala Internationala. Cum o "colectare" este imposibil de realizat, specialistii din centrele de control si nu numai au se pare o grija in plus pentru siguranta zborurilor si a activitatii de pe Statie :(

9 comentarii:

  1. Sala de unde se dau comenzile din Houston, nu se poate vizita, dar prima sala de unde s-a comandat misiunea pe luna este exact deasupra celei din clip si se poate vedea.Multumim pentru up date, numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uau, chiar ma intrebam daca sala de comanda e aceeasi din care s-au controlat primele zboruri :) Probabil ca au preferat sa o conserve pe aceea pentru valoarea istorica si sa construiasca una noua cu tehnica moderna.
    Multumesc si eu, Lumi!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) si ce frumos ca Soyuz TMA-21 a fost botezata "Yuri Gagarin" în memoria primul om care a efectuat un zbor în spatiu - pe 12 Aprilie 1961, adică cu aproape 50 de ani în urmă (Gagarin a zburat cu o navă spaţială Vostok) :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Nico! Mai ales ca intr-o lume tulbure ca a noastra, macinata de razboaie, dezastre si criza economica, realizarile astronautilor par sa nu mai starneasca interesul :( Si cand te gandesti ca pe Statia Spatiala Internationala se afla cea mai inalta tehnologie inventata de om...

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Carmen! Da, frumos si oarecum trist, mai ales ca in ultima vreme scurgerile de informatii conduc la ideea ca Yuri stia ca o sa moara in ultimul sau zbor. Un alt fel de samurai?

    http://users.libero.it/luca.space/WHATIF.HTM

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce viatza frumoasa au oamenii astia pe statia aia spatiala, stau toata ziua, ne privesc de sus si joaca sah cu ET si fratii lui.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact, Lumi! Pentru ei e ca si cum ar trai simultan o alta viata, intr-o alta lume... Eu asa m-as simti.

    RăspundețiȘtergere