vineri, 25 martie 2011

suflet rebel - 8

In acest episod sper ca vom dansa mult :) Pentru ca grupul despre care voi povesti azi ne aduce un rock dansant, bine ritmant, cu suficiente accente hard, care a fost incadrat de specialisti in genul "blues-based boogie rock". Primele lor albume au aparut in 1970 si pe la mijlocul anilor '70 erau deja foarte populari in SUA. Ba chiar Mick Jagger i-a rugat sa cante in deschiderea unuia dintre concertele Rolling Stones din Honolulu. Dupa nenumarate concerte, in care de multe ori prima aparitie pe scena creea un moment de nesiguranta, pentru ca aveau tinute mai degraba de cowboy, pe la sfarsitul anilor '70 membrii grupului decid sa ia o pauza de doua luni pentru a se reface. Cele doua luni s-au transformat in doi ani si abia la inceputul anilor '80 grupul s-a reunit cu mult mai mult succes si o aparitie care a devenit simbolica alaturi de numele grupului, pentru ca isi lasasera barba sa creasca... foarte mult. Daca va mai spun ca sunt texani din Houston, cred ca deja stiti ca va vorbesc de ZZ Top.

I-am ascultat prima oara prin anii '80, cand erau deja faimosi, suficient cat sa cucereasca si topurile europene, cu barbile bine crescute :) Mi-i amintesc dintr-o revista a fratelui meu, cowboy barbosi calare pe Harley-Davidson. Intruchiparea decadentei in ochii unui tanar UTC-ist si a unei nevinovate pioniere :)))


in 1973 ....................................in 1983

Ei concerteaza si acum, dupa 40 de ani, cu la fel de mare succes si au vandut peste 50 de milioane de albume in lumea intreaga.

In topul meu, pe primul loc se afla "Rough Boy":



urmata de "La Grange", pe care am remarcat-o cu placere in coloana sonora la "Armageddon (1998)" (se potrivea la fix!). Melodia a intrat in Top 100 Greatest Guitar Tracks ale revistelor de specialitate.



Si de "Cheap Sunglasses":



Am alergat destul de mult pana am gasit un CD cu Greatest Hits. Acum vreo 5 ani l-am cumparat din Londra.



Il ascult mai ales la drum lung in masina, imaginandu-mi ca plec intr-o aventura texana plina de necunoscut si de adrenalina. Reminiscente de suflet rebel trezite la viata!

Si daca va intrebati de unde ZZ Top, iata cum explica ei ca au ajuns sa se numeasca asa. In camera unuia dintre ei se aflau postere cu Z.Z. Hill si B.B. King, asa ca initial s-au gandit la ZZ King, dar pentru ca nu prea le placea cum suna King, s-au gandit ca B.B. King era un chitarist de top si asa au devenit ZZ Top.

6 comentarii:

  1. Interesant postul, nu stiam atataea lucruri despre formatie, cu toate ca ascult melodiile cu placere ori de cate ori am ocazia.

    Off-topic: Am postat pozele trimise! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti plac, Irina! Au fost si in concert la Bucuresti prin 2009; n-am fost, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce m-am bucurat când i-am auzit cu "Gumby with a Pokey" în "Two and a Half Men" :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Alina:

    Am mai aflat ceva...eu de formatia in chestiune nu stiam, dar melodia La Grange da, mi-era cunoscuta.

    Continui sa urmaresc telenovelele despre muzica rebela si nu numai.

    Numai bine, weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Carmen, m-am dus repede pe YouTube sa vad si eu :) Foarte tare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Irina M.! Uneori asa am descoperit si eu formatii care-mi plac, de la o melodie care mi-a ramas intiparita in minte ori in suflet.
    Ma bucur ca-ti place "telenovela" mea rock.

    RăspundețiȘtergere