vineri, 25 februarie 2011

suflet rebel - 5

Pentru ca astazi e vineri... For those about to rock, we salut you!

Probabil ca unii dintre voi stiu deja despre cine este vorba. Pentru cei care nu stiu, va voi mai tine pret de cateva cuvinte in suspans. Eram pustoaica pe vremea cand ma tineam ca o codita de fratele meu mai mare cand mergea la petreceri (prin anii '80). Cu acordul parintilor, desigur :) Cel mai mult imi placeau petrecerile unde se asculta Queen, dar si o formatie mai sonora decat Queen, la care toata lumea (inclusiv eu) o lua razna cand ii asculta. Este probabil unul dintre putinele grupuri rock care au rezistat continuei schimbari de membri, de la solist la percutionist. Singurele constante au fost fratii fondatori, scotieni emigrati in Australia impreuna cu familia la inceputul anilor '60: Malcolm si Angus Young. Ei sunt cei care au tinut viu pana azi spiritul AC/DC. Ma amuza cum le spuneau fratele meu si prietenii sai: "Acca Dacca", dar asa ii alinta australienii.

Cand asculti AC/DC nu poti sta pe loc, iar mintea o ia razna intr-o frenetica descatusare de ritmuri si sunete. Iti vine sa o iei la topaiala si sa te prefaci ca ciupesti chitara, ca Angus Young. Probabil ca cea mai faimoasa piesa a lor este "Thuderstruck"



Totusi, mie-mi place foarte mult "Let there be rock" in versiunea originala cantata de Bon Scott.

"In the beginning
Back in nineteen fifty five
Man didn't know 'bout a rock 'n' roll show
'N all that jive
The white man had the schmaltz
The black man had the blues
No one knew what they was gonna do
But Tschaikovsky had the news, he said

Let there be light, and there was light
Let there be sound, and there was sound
Let there be drums, there was drums
Let there be guitar, there was guitar, ah
Let there be rock"



Tragedia ii loveste la 19 februarie 1980 si, ca in cazul Led Zeppelin, Bon Scott este gasit mort in masina lui dupa o noapte in care a abuzat de alcool. Viitorul grupului parea sumbru, insa incurajati de parinti, cei doi frati Young au cautat o noua voce pentru grup si l-au gasit pe britanicul Brian Johnson. Asa s-a nascut faimoasa piesa "Back in Black", un omagiu adus lui Bon Scott si inclusa in primul album lansat in 1980 in noua formula a grupului.



"Back in black
I hit the sack
I've been too long I'm glad to be back
Yes I'm, let loose
From the noose
That's kept me hanging about
I keep looking at the sky
'Cause it's gettin' me high
Forget the herse 'cause I'll never die
I got nine lives
Cat's eyes
Usin' every one of them and running wild"

Asadar povestea lor a continuat cu succes, in ciuda perioadelor in care componenta grupului a suferit modificari. Iar in 2008, Jon Favreau, regizorul filmului "Iron Man" a ales "Back in Black" pentru coloana sonora. Succesul inregistrat si pasiunea lui Jon Favreau pentru AC/DC l-au determinat sa le foloseasca cantecele pentru intreaga coloana sonora a filmului "Iron Man 2" (2010), iar Robert Downey Jr. a tinut sa-i intalneasca personal pentru a-i cunoaste. Albumul "Iron Man 2" a intrat direct pe locul intai in topurile din Marea Britanie anul trecut, chiar daca majoritatea criticilor l-au considerat mai putin creativ si mai mult educativ pentru publicul foarte tanar.

Considerati a fi deschizatori de drumuri ai heavy-metal-ului, desi majoritatea ii clasifica in categoria hard-rock, AC/DC raman o legenda vie, care aduna an de an noi fani in intreaga lume.



"We rock at dawn on the front line
Like a bolt right out of the blue
The sky's alight with the guitar bite
Heads will roll and rock tonight

For those about to rock, we salute you"

2 comentarii:

  1. AC/DC nu s-au numarat niciodata printre preferatii mei, asa ca acum, "soarte" m-a pedepsit si... fara exceptie, nici unul din videoclipurile prezentate de tine aici nu mi s-au deshis! :( Sony interzice vizionarea! hm!
    Dar textele selectate mi-au placut! pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci nu pot decat sa apreciez ca macar ai incercat :) Probabil ca e vorba de drepturi pentru Germania; nici la noi nu se vad alte clipuri ale Sony Entertainment.
    Eu azi am ascultat toata ziua "Iron Man 2" si m-am simtit "in priza", energizata :) Nu sunt ceea ce se cheama un fan, dar imi place rockul pe care-l canta si cum au rezistat in timp; asta inseamna ca e ceva acolo ce ei fac bine.

    RăspundețiȘtergere