luni, 14 februarie 2011

au... BAFTA

Weekend-ul acesta a stat nu numai sub semnul iubirii, dar si sub semnul premiilor care s-a acordat de-o parte si de alta a oceanului.

Asa incat mi-am petrecut dimineata scanand listele cu premiatii Grammy's, unde doar sectiunea Rock mi s-a parut ca are ceva de spus. In rest... m-am uitat sa vad cate trofee a luat Lady Gaga (2!) si m-am bucurat de premiul castigat de Michael Buble pentru albumul "Crazy Love" si de cel castigat de Sade pentru interpretarea "Soldiers of Love". Dupa ce m-am infiorat de toaletele cu care unii participanti au onorat covorul rosu, m-am mutat peste Atlantic, la Londra, unde aseara au fost decernate premiile Academiei Britanice pentru Film si Televiziune, BAFTA.

Atmosfera la BAFTA desigur ca a fost total diferita :) Chiar si extravaganta denota eleganta la Royal Opera House. Asa cum ma asteptam, "Discursul regelui (King's Speech)" a luat cele mai importante trofee: cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor in rol principal (Colin Firth), cea mai buna actrita in rol secundar (Helena Bonham Carter), cel mai bun actor in rol secundar (Geoffrey Rush, desi cred ca si Christian Bale pentru "The Fighter" merita trofelul, dar poate are mai mult noroc la Oscar), muzica originala (Alexandre Desplat - mi se pare fantastic cum unele dintre cele mai buna filme britanice apeleaza la compozitori francezi care de fiecare data exceleaza!).



Natalie Portman si-a adjudecat premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru "Black Swan", asa cum era de asteptat. "Reteaua (The Network) a castigat totusi trofeele pentru regie (David Fincher) si pentru scenariu adaptat (Aaron Sorkin). "Inception" a castigat trofee pentru maiestria celor din spatele peliculei, editori, efecte speciale, scenografie... De urmarit filmul suedez "The Girl with the Dragoon Tattoo" care a castigat premiul pentru cel mai bun film in alta limba decat engleza, a carui protagonista a fost nominalizata si pentru cea mai buna actrita in rol principal (Noomi Rapace).



Tot zilele acestea se desfasoara si Festivalul de Film de la Berlin, dar va trebui sa mai asteptam o saptamana (pe 20 februarie se incheie) ca sa aflam laureatii.

2 comentarii:

  1. interesant si bine de stiut! noi zilele astea am fost rupti de tot ce se întâmpla-n lume :) Fara handy, fara laptop, fara radio, fara ziare... Am avut televizor, dar seara eram prea obositi sa mai butonam. Chiar si serialul meu umoristic "Heute jurnal" de vineri mi-a fost imposibil sa-l mai astept (22:30) si... nici pe Helmut nu l-am mai auzit sforaind :))
    PS: Happy Valentines Day!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cea mai frumoasa vacanta e cea in care te rupi total de realitate.
    Pai sa ne tii la curent cu ce se intampla la Berlin, dupa ce-ti revii putin :)

    RăspundețiȘtergere