joi, 16 decembrie 2010

235 de ani

Nu e o varsta, desigur :)) Sunt anii trecuti de la nasterea lui Jane Austen. Google o comemoreaza in stilul caracteristic:
Voi scrie si eu astazi despre ea, caci sunt un mare fan Jane Austen. I-am descoperit romanele la varsta adolescentei si le recitesc cu aceeasi placere de ani de zile, cand in romana, cand in engleza. Nimeni ca ea nu a descris atat de bine locul femeii in societatea engleza din epoca pre-victoriana. Toata viata ei a fost legata de familia sa, in special de sora ei Cassandra, si la fel ca eroinele sale, refuza sa se casatoreasca altfel decat din dragoste. A murit tanara, la 41 de ani, rapusa de o boala necunoscuta. A publicat 6 romane si a lasat neterminat unul, insa ironia face ca succesul sa vina dupa moartea ei. Sa nu mai vorbim de zilele noastre, in care ecranizarile dupa romanele sale abunda, s-au facut filme artistice despre viata ei, filme despre destine inspirate de romanele sale. Well done, Jane! Refuzand compromisul casatoriei de convenienta, ai devenit nemuritoare.



BBC a produs un documentar superb despre viata ei, prezentat de actrita Anne Chancellor, descendenta a familiei Austen.

Voi incheia optimist, folosindu-ma chiar de cuvintele celei care, fara exagerare, m-a invatat sa iubesc:

"Sa lasam alte penite sa zaboveasca asupra vinovatiei si nefericirii. Parasesc asemenea subiecte dureroase cat pot de repede, nerabdatoare sa aduc tuturor celor care asteapta, fara sa fi gresit prea tare fata de ei insisi, un oarecare grad de alinare." (Mansfield Park)

6 comentarii:

  1. Vezi..aci e hiba cu mine..ma dau mare cititor de carti..dar carti scrise de
    Jane Austen nu am citit nici una :(... am citit in schimb de Sandra Brown o jumate de carte ca mai mult nu am rezistat psihic :(

    RăspundețiȘtergere
  2. este una din preferatele mele autoare de carte! ce suflet curat si câta profunzime în gândire pentru o tânara! o pierdere imensa prin decesul ei timpuriu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, Ninule! Asta se poate remedia :) Niciodata nu e prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Carmen, ai dreptate! Jane merita sa traiasca intr-o alta epoca. A daruit insa talentul sau epocii in care a trait.

    RăspundețiȘtergere
  5. Filmul "Pride & Prejudice" (mini serie realizata de BBC) este un film minunat in care joaca Jennifer Ehle si Colin Firth. N-am vazut ultimul film al lui Colin Firth, care, aflu din ziare, e in topul premiilor oscar, dar as zice ca rolul din "Mandrie si prejudecata" e un rol definitoriu

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat, Irina! Intr-adevar miniseria BBC este una dintre cele mai bune ecranizari pentru Pride&Prejudice. Mi se pare notabil si efortul lui Jennifer Ehle, actrica americana, de a se integra perfect in spiritul britanic. Mi-am cumparat DVD-urile cand am fost acum cativa ani la Londra, tocmai pentru ca am vrut sa-l vad oricand am chef :)

    RăspundețiȘtergere