joi, 25 noiembrie 2010

amintire

In calendarul crestin ortodox astazi se sarbatoreste Sf. Mare Mucenita Ecaterina. De aceea, ca in fiecare an la 25 noiembrie, am vie in suflet memoria bunicii mele, Ecaterina. Mi-e dor de copilaria pe care ea a stiut sa mi-o faca atat de frumoasa, de povestile ei dintr-o lume apusa, cu domnisoare de pension si tineri cavaleri curtenitori. O ascultam vrajita si-n mintea mea de copil as fi vrut sa dau timpul inapoi, sa ma bucur si eu de acele vremuri despre care ea povestea cu atata melancolie. Mi-a pus in brate cea mai iubita carte a copilariei - Povestile Contesei de Segur. M-a invatat sa scriu scrisori si sa le astept cu nerabdare raspunsul. M-a invatat ca nu trebuie sa-mi fie teama sa fiu diferita. In preajma ei pluteau cuvinte frumoase, purtari alese si mi se parea ca tot ce atingea ea era frumos; ca si numele ei. Imi amintesc cu duiosie cum o chema bunicul, ca o mangaiere "Cati draga!". Bunica a sadit in sufletul nostru ca nimeni altcineva sentimentele de patriotism. Rar am vazut pe cineva sa-si iubeasca atat de mult tara, in ciuda vietii grele pe care a avut-o dupa instaurarea comunismului.

Bunica, pentru tine, cu drag:

Ma-nvalui in amintiri
Ca-ntr-un fuior de vise
Oglindite in privirea ta.


Dorul de tine intoarce timpul
Si zambesc rascolind

Clipele ratacite ale copilariei

Mangaiate de iubirea ta.

Amintirea ta vindeca

Ranile sufletului plecat

In aventura cautarii de sine.

Si ma-ntorc la tine

Cu smerenia pelegrinului ratacitor.


Mi-ai daruit o comoara

De care nu-ncetez sa ma bucur

In fiec
are zi:
Amintirea ta...

6 comentarii:

  1. ce frumoasa era! si povestile contesei sunt o amintire pretioasa si pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dumnezeu s-o odihneasca pe bunica ta!
    De obicei bunicii sint persoane speciale , iar copii care au posibilitatea sa fie aproape de bunici mai des decit doar in vacante au amintiri frumoase pentru toata viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult, E.T. girl! Am pastrat cartea aceea; mi-e prea tare legat sufletul de ea :)

    Multumesc mult, Ninule! O bunica am avut, dar nepretuita. Sunt ceea ce sunt in mare parte si datorita ei si bunicului meu. Bunicii isi iubesc nepotii intr-un fel anume; de aceea copiii au nevoie de ei pentru o copilarie completa. Am avut norocul ca bunica sa traiasca sa ma vada la casa mea, cu copil. Curand dupa aceea insa... s-a dus sa-l intalneasca pe bunicul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina,La multi ani!
    Ce m-au miscat vorbele tale de parca erau spuse, in viitor, de Lara,nepoata mea care-i pruncusor acuma :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult, Elisa! Sa-ti traiasca nepotica! Sunt sigura ca esti o bunica pe cinste, iar Lara va sti sa te pretuiasca.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu sa o odihneasca! I se potriveste foarte bine numele; Ecaterina vine de la Ekaterine, derivat de la adjectivul katharos care in limba greaca inseamna pur, inocent, curat.

    RăspundețiȘtergere