miercuri, 22 septembrie 2010

fredonand prin Geneva

Vinerea petrecuta la Geneva a fost o relaxare binevenita. Nici nu stiu despre ce sa povestesc mai intai :) Geneva este un canton mic, dar foarte bogat. La inceputul secolului al XIX-lea, era cel mai mare oras din confederatie; acum este al doilea dupa Zurich. Este asezata pe malul Lacul Leman (adesea numit eronat Geneva), la iesirea Ronului din lac. Ronul are un parcurs foarte ciudat, la fel ca Rinul; izvoraste din ghetarii Alpilor si se varsa in Lacul Leman in apropiere de Montreux, printr-o mica delta; apoi iese din lac la Geneva si isi continua cursul pana la varsarea in Mediterana. Daca nu ar imparti frontiera de stat cu Franta in apele sale, Lacul Leman ar fi cel mai mare lac al Elvetiei; asa se multumeste sa fie cel mai mare lac al Europei, lasand Lacului Neuchatel mandria de a fi cel mai mare lac aflat in intregime pe teritoriul Elvetiei.

Revenind la Geneva, ne-am plimbat prin orasul vechi, admirand stradutele pitoresti serpuind printre casele vechi si cochete, insotite de ritmurile artistilor ambulanti - muzicieni, mimi. Eleganta bine echilibrata intre stilul gotic si cel renascentist da orasului vechi un aer specific. Desigur ca am poposit la Catedrala Sf. Petru, un reper de referinta pentru genevezi; impresionanta prin marime, prin monumentul funerar al ducelui de Rohan si prin istoria sa pe care am urmarit-o intr-o prezentare multimedia in interiorul catedralei.

Am coborat apoi pe marginea Lacului Leman, spre celalalt punct de referinta al Genevei - Jetul de Apa din Lacul Leman, care atinge 140 m, cea mai inalta fantana arteziana din lume. Greu de crezut, dar rolul ei a fost initial pur practic; construita in 1886, fantana era menita sa reduca presiunea din sistemul de alimentare cu apa a orasului. Aici am surprins un fenomen rar; un curcubeu la baza jetului.



Ne-am plimbat apoi prin Gradina englezeasca cu celebrul sau ceas de flori si ne-am grabit sa traversam Podul Mont Blanc, primul pod peste Ron la iesirea din lac, pentru a ajunge in cealalta parte a lacului, pe Cheiul Mont Blanc. Am admirat mausoleul ducelui de Burnswick, care a murit aici si a lasat prin testament Genevei averea sa de peste 20 mil de franci de aur. Ne-am plimbat apoi pe Promenada, un dig care margineste zona debarcaderelor si care se apropie de jetul de apa dinspre lac. Aici este si un strand si un parc; noi ne-am instalat pe o banca si ne-am bucurat de privelistea jetului pe fundalul orasului si al Alpilor. Spre seara ne-am intors in oras pe acelasi chei, nu inainte de a ne opri putin la monumentul Printesei Sissy (Imparateasa Austriei) construit in locul unde aceasta a fost asasinata in 1898 de catre un anarhist.



Obosite de atata colindat, ne-am oprit in Gradina Fazy de pe malul Ronului, botezata dupa cel care este numit parintele Genevei moderne - James Fazy (politician si scriitor). A doua zi urma sa fie ultima petrecuta in partea de vest a Elvetiei si am ales ca destinatie pentru aceasta zi Thun-Interlaken, in regiunea inalta a cantonului Berna (Berner Oberland).

4 comentarii:

  1. Multumesc, Irina! A fost minunat, intr-adevar. Sunt atatea de vazut in Elvetia! Am vrea sa ne mai intoarcem in anii viitori pentru ce am lasat nevizitat :) Si cand te gandesti ca elvetienii au inceput sa prospere dupa ce au invatat sa faca turism...

    RăspundețiȘtergere
  2. Poze de profesionist! dar la asa modele...ma gândesc ca nu a fost prea greu :))

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc, Carmen! exact cum spui tu - nu e greu sa ai poze cu asa modele dragute si peisaje atat de frumoase :)

    RăspundețiȘtergere