joi, 19 august 2010

drama care te lasa fara cuvinte...

Toata lumea este socata de drama bebelusilor de la Maternitatea Giulesti, desi nimeni nu se mira ca s-a ajuns aici. Ma doare pana la lacrimi tot ce s-a intamplat. Articolul pe care l-am citit azi-dimineata mi-a dat frau liber gandurilor ...
Nu cred ca exista familii in Romania nemarcate de deficienta sistemului sanitar romanesc. Nici inainte nu era bine, dar acum pare sa fie si mai rau. Lipsa echipamentelor si materialelor este resimtita in buzunarele pacientilor nevoiti sa aduca medicamente si mic instrumentar de acasa sau sa plateasca bani grei pe analize care pot fi facute doar la clinici private. Dar ce doare mai tare este de cele mai multe ori lipsa raspunderii unor cadre medicale (tot mai multe din cate aud in jurul meu, din pacate). Iar lipsa de raspundere face casa buna cu lipsa constiintei profesionale.
Poate ca in salonul de terapie intensiva a maternitatii in cauza lipsea un detector de incendii sau instalatia electrica era suprasolicitata sau era invechita, insa... daca asistenta medicala ar fi fost prezenta acolo sau s-ar fi asigurat ca cineva ii tine locul cat lipseste din salon, tragedia nu s-ar fi intamplat, pentru ca ar fi putut fi scosi de acolo imediat, iar acei copii nascuti prematur ar fi avut sansa sa traiasca.
Putem sa dam vina pe saracie, pe lipsa personalului medical, insa eu cred ca este pur si simplu vorba de lipsa de profesionalism. Care nu inseamna doar cunostinte medicale, ci si o atitudine profund umana - grija si compasiunea - fara de care aceasta meserie nu ar trebui facuta.
Iata de ce la romani mersul la medic este o adevarata trauma si de ce primul lucru pe care ni-l dorim noua si familiei noastre este sanatatea, mai buna ca toate! Ca tot romanul zice - dac-om fi sanatosi, le-om duce pe toate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu