miercuri, 16 iunie 2010

Tanara Victoria

Am vazut filmul saptamana trecuta, dar nu am putut sa scriu despre el imediat dupa aceea. L-am revazut deja inca o data si acum stiu ca pot sa recomand acest film celor care nu au o idee preconceputa despre Regina Victoria - adulata de unii, hulita de altii - si despre monarhia britanica. Acum cativa ani am vazut statuia reginei in fata palatului Buckingham si din film am aflat ca este primul monarh care a locuit acolo. Stiam ca in timpul Reginei Victoria Imperiul Britanic a atins apogeul, iar economia si cultura s-au dezvoltat atat de mult, incat atributul "victorian" s-a perpetuat pana astazi si va continua sa denumeasca tot ce a fost realizat in perioada domniei sale.

Insa am fost surprinsa sa realizez ca fimul nu este atat de mult despre regina, cat despre copilul si mai apoi tanara care avea sa devina monarhul cu cea mai lunga domnie din Regat. Cum trebuie sa se fi simtit un copil cu o copilarie lipsita de lucrurile firesti si in mod special de compania altor copii? Un copil caruia i s-a spus de la 11 ani ca este a treia in linia succesorala la tron, dar nu a fost pregatita in niciun fel pentru acest rol, pentru ca mama sa spera sa obtina regenta in numele ei? Cum altfel decat rebela putea fi tanara care se simtea incorsetata de prea multe reguli stupide si supraprotectoare, dar si manipulata de mama sa si de consilierul acesteia? Cum sa afli cine iti este prieten si cine dusman, cand insasi regele atrage atentia asupra printesei de Kent declarand public ca isi doreste sa traiasca pana la majoratul ei, ca sa se asigure ca ea va fi cea care il va urma la tron? Ea, ultima reprezentanta a Casei de Hanovra.
Daca a fost un singur lucru pe care si l-a dorit si a reusit sa-l faca dupa placul ei, acesta a fost sa se casatoreasca cu alesul inimii - tanarul print german Albert de Saxa Coburg Gotha. Printul era menit sa devina unealta unchiului Printesei Victoria, Leopold, Regele Belgiei, insa nimeni nu a luat in calcul ca cei doi se vor indragosti. Iar dragostea lor va trece peste toate piedicile si va dura dincolo de moartea prematura a lui Albert. Regina a purtat doliu tot restul vietii ei si in fiecare zi de la moartea lui si pana la moartea ei, a cerut sa-i fie scoase hainele, ca si cum ar fi urmat sa le imbrace, doar pentru ca ar fi durut-o prea tare sa accepte ca nu-l va mai avea alaturi. Ii datora mult lui Albert, dincolo de dragostea si respectul pe care acesta i le-a aratat fara rezerve - sfaturi pretioase in problemele regatului, apropierea de popor, de guvernanti, nu in ultimul rand o noua apropiere de mama ei si chiar viata (se spune ca protejat-o in cursul unuia dintre atentate, desi a fost dramatizat putin exagerat in film fata de cele intamplate in realitate).

Filmul este viziunea unui regizor canadian, Jean-Marc Vallee, ii are ca producatori printre altii pe Martin Scorsese si pe Sarah Ferguson si este pus in valoare de o distributie britanica de mare talent - Emily Blunt (Victoria), Rupert Friend (Albert), Paul Bettany (Lordul Melbourne), Miranda Richardson (Ducesa de Kent, mama Victoriei), Mark Strong (Sir John Conroy). O drama de epoca despre tanara Victoria, care invata - gresind, caci uneori si asa se invata - sa devina regina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu